1 милион души плакаха пред ковчега на Марадона, адвокатът му иска разследване

Един милион души само за ден се струпаха в Буенос Айрес, за да се сбогуват лично с футболната легенда Диего Марадона. Ковчегът с тялото на Дон Диего, който предния ден издъхна на 60-годишна възраст след инфаркт, бе изложен в президентския дворец Каса Росада, обгърнат от флага на Аржентина и емблематичната фланелка с номер 10.

Ковчегът бе приет от бившата съпруга на футболната легенда Клаудиа и двете им дъщери Далма и Джанина. Властите бяха обявили, че ще започнат да допускат хора в 7 часа (местно време), но

отвориха вратите много по-рано

заради множеството, което се беше събрало. По пътя катафалката беше съпроводена от полицейски кордон и множество фенове, които с аплодисменти си отдадоха своята почит на легендата си.

На полицията се наложи да предотврати леки сблъсъци, които бяха предизвикани от огромния брой хора, които искат да видят за последно своя идол. Семейството на Марадона и неговите най-близки се събраха около ковчега още рано сутринта, преди да започне публичното бдение. Феновете на световния шампион от 1986 година цял ден минаваха покрай тялото на Марадона, а в очите на всички имаше сълзи. Правителството на Аржентина обяви, че за ден са минали 1 милион души, а в памет на легендата в страната е обявен 3-дневен национален траур.

В Неапол, където Марадона е със статут на бог заради престоя си в местния „Наполи“, също скърбят за своя любимец. Местната власт обяви, че започва процедура по смяна на името на стадиона. Идеята е той вече да се казва „Сан Паоло – Диего Марадона“.

От ФИФА също обявиха, че обмислят да бъде изваден от употреба номер 10. Предложението дойде от португалеца Андре Вияш Боаш, но тепърва трябва да бъде обсъдено от шефовете на световния футбол. Ако това се случи, нито един клуб в света няма да може да използва този номер.

Междувременно главният прокурор на Аржентина Сан Исидоро обяви, че няма следи за насилствена смърт и последният човек, който е видял жив Диего Марадона, е неговият племенник. В дома на Златното момче са били още неговият личен асистент, охранител, медицинска сестра и готвач. Има сведения, че медицинската сестра е предала последните думи на Марадона, който се събудил от сън, закусил, върнал се в леглото и заявил: „Не се чувствам добре“. В 11:30 часа пристигат личният лекар на Диего – Леополдо Луке, и неговият психолог. Двамата са влезли в стаята, където футболната легенда изглеждал заспал. Заедно с племенника и личния асистент

пробвали да го събудят

и тогава станало ясно, че фамозният №10 не проявява признаци на живот. Опитали и сърдечен масаж, но и това не дало резултат. Извикан бил екип на спешна помощ и живеещ наблизо лекар, но и те не успели да съживят Марадона.

Адвокатът на Диего Марадона пък призова прокуратурата да разследва медицинските лица, които са били ангажирани да се грижат за великия аржентинец. Според Матиас Морла обаче Дон Диего е бил оставен без грижи в продължение на 12 часа. “Недопустимо е, че моят приятел е бил оставен без медицински надзор в продължение на 12 часа – написа адвокатът в социалните мрежи, след като посети поклонението на легендата. – След това пък на линейката е било необходимо повече от половин час, за да стигне до него. Това е криминална идиотия“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share