Ясновидка от Дупнишко познава печелившите от тотото

Ясновидка от Дупнишко познава печелившите от тотото

63-годишната Искра Караколева събира като магнит българи и чужденци в дупнишкото село Бистрица с уменията си да разчита знаците на съдбата на кафе.

За способностите ѝ се носят легенди в целия регион, а дъщеря ѝ споделя, че преди години майка ѝ предсказала, че с първата си дългогодишна любов по силата на много обстоятелства ще бъдат разделени. „Майка ми ми съобщи: „Ще срещнеш друг, той ще е голямата ти любов, а името на момчето започва с буквата К“, споделя Дани, която вече живее с мъжа от предсказанието. Двамата се запознали в Лондон, където тя вече работела, а Калин пристигнал от Перник, за да се прехранва в английската столица като електротехник. „Срещнахме се на едно българско парти преди около две години, точно навръх шестата година, и се сгодихме“, разказа Дани.

Да потърсят отговори на вечните въпроси при Искра ежедневно идват бизнесмени, политици, известни личности от столицата и всички краища на страната. На младини ясновидката работила 17 години като готвачка във фармацевтичното предприятие „Актавис“, а нейни колежки си спомнят как навремето тя предрекла, че комбинатът ще бъде купен от заможен чужденец, както се и случило. Караколева можела да види съдбата на всеки, без своята собствена. Дарбата ѝ се отключила още през миналия век, след като претърпяла тежко падане. Фаталната злополука от 1983 г. я пратила в болница с комоцио. „Когато се събудих, не бях същата, нещо се беше случило с мен“, разказва гадателката.

Освен за болести, магии феноменът от Дупница давала и позитивни прогнози. Умеела да предрича кога падат джакпотите от тотото, като винаги казвала с точност кой ще бъде регионът, откъдето ще е печелившият. Понякога правела и профил на късметлиите, отгатвала на каква възраст ще бъдат, от какъв пол, с какъв ръст, коса и цвят на очите.

В интернет форумите има изобилие от мнения за способностите на Искра да вижда бъдещето.

„Баща ми е от това село, Бистрица, познаваме се с леля Искра, пихме кафе един ден с цел да си поговорим за моето бъдеще, каквото ми каза, това стана, сега като се сетя, имам чувството, че съм си чела живота, написан някъде на книга. Позна и за болестите ми. За детето ми, което даже не е било замислено тогава, била съм на 18, сега съм почти 25“, пише Лора за срещата си с феномена.