Янев за „Струма“ и Рояк: Дължим на живите и на роднините конкретни решения

Янев за „Струма“ и Рояк: Дължим на живите и на роднините конкретни решения

Проверките на тежките инциденти продължават, разследванията също. Това каза премиерът Стефан Янев в „Денят започва“ по БНТ. По думите му специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени. „Нека да ги изчакаме те да си свършат работата“, заяви още той, коментирайки трагедиите на „Струма“ и в село Рояк.

„Нормално е в случаи подобни на тези да има много емоции. Най-важното според мен е да бъдем обрани и на първо място да изразим нашето съчувствие на близките на загиналите, на членовете на техните семейства. На второ място държавата с нейните възможности, органи, да извърши по най-добрия начин този вид разследване, което да изясни причините за тези инциденти. Не, толкова, за да бъде информирано обществото, а по-скоро да бъдат направени правилните изводи, да бъдат изведени поуките, които ще ни предпазят от подобни трагедии.

Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии“, каза премиерът Стефан Янев. Той обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк.

„Непосредствено, които сме направили, независимо, че този тип заведения, са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки по отношение на МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от МТСП от гледна точка на условията“, заяви още той.