Ядем патици от Унгария, а българските ги изнасяме

Срив в износа на фоа гра (патешки дроб) отбелязваме от миналата година, съобщи Димитър Белоречки, шеф на Съюза на птицевъдите в България. Заради епидемията, Франция затвори елитните ресторанти, които предлагат деликатеса и няма почти никакъв пазар. България е един от водещите производители на лакомството в Европейския съюз.

Засега суровината за прочутото фоа гра стои замразена на склад във фризери, докато дойдат по-добри времена, обясни браншовикът. Кризата започна още миналата година, а тази година се задълбочи. Патешкият дроб е твърде скъп и вероятно на производителите им излиза по-евтино да го съхраняват, отколкото да го пускат на ниски цени на родния пазар.

Износ на българско патешко месо обаче има, като то заминава предимно за Германия, каза той. Към този момент е много трудно да се дадат точни данни какви количества. Засега е ясно, че от началото на годината до август месец кланиците са добили 12 хил. тона патешко, като в него влизат както бройлерните, така и тази, от която се добива черния дроб. Какво е съотношението им в общия обем, не е ясно.

Белоречки уточни, че в България се отглеждат два вида патици. В Севлиево, Добрич и Северна България бройлерни патици, които са от типа Пекинска. Именно те са за консумация. Патиците за производство на фоа гра са в Югоизточна България, но те са трудни за реализация на пазара. Причината е, че една от тях тежи близо четири килограма, и цената им ще бъде много висока за крайния потребител. Като разфасовка отделните парчета няма да са равностойни, поради структурата тялото на птиците.

На родната трапеза по традиция ще сложим основно унгарски патици, според браншовикът. Той не се ангажира да обясни причината защо българските производители предпочитат да изнасят, вместо да снабдяват националния пазар, но според него не точно крайната цена има значение.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share