Щутград е една от най-мистериозните български крепости

Една от най-мистериозните и загадъчни крепости в България, към която се смята че има изградено древно светилище, се намира само на 33 километра от Пловдив. Въпреки че обектите не са били официално изследвани от българските археолози, мнозина туристи твърдят, че усещат силна енергия на мястото в Родопите.

Крепостта „Щуда града“, още позната като „Щута града“ или „Щутград“, се намира на по-малко от час пеша от пловдивското село Ситово, а посещението ѝ е идеален вариант за еднодневна разходка в планината.

Смята се, че крепостта и скално-култовият комплекс са свързани с военния и религиозен живот на траките и са изградени от тях през Бронзовата епоха. Според местните хора „Щуда града“ означава „непревземаема крепост“, но на този етап липсва научно тълкувание.

За да посетите „Щутград“, първо трябва да стигнете до Ситово. Пътят минава през селата Първенец и Храбрино, подминава се отбивката за село Бойково и ловното стопанство Тъмръш. След село Плочник пътят става черен, но само за няколко километра. По продължението на трасето са изградени няколко чешми с чиста планинска вода. След още няколко километра се стига до разклона за селата Ситово и Лилково, където се хваща пътя за Ситово. Тук отново настилката става асфалтова.

Щом стигнете до Ситово, трябва да карате до края на селото, където може да оставите автомобилите до старите стопански постройки. От там се тръгва пеш, като преходът е лек и е с продължителност под един час. Първоначално пътеката върви нагоре, а селото остава от дясно. Разкриват се уникални панорамни гледки към старите къши с покриви от тикли и построената през 1848 година църква „Света Петка“.

Първо се преминава през вилната зона за Ситово. На няколко места има указателни табели. За нещастие като ориентир се използва и т.нар. „поляна с боклуците“. Там пътеката тръгва надолу и води туристите през гориста местност, с причудливи скални образувания. Не след дълго мераклиите за енергийно зареждане и приключения достигат до самата крепост.

Мястото е стратегическо, тъй като то него се наблюдават и двата пътя – този за Ситово и този за Лилково. За да бъде по-лесен достъпът до скалния феномен, има изградена дървена стълба. Крепостта е разположена на два хълма. На единият от тях местните са направили два малки каменни параклиса.

На мястото се усеща силна енергия, а панорамните гледки могат да пресекат дъха и на най-запалените планинари. На много места в скалите могат да се видят лица и странни образувания, които сякаш не са дело на човека. Местна легенда разказва, че преди години иманяри са разрушили изображения на квачка с пиленца и змия издълбани в скалите, които са сочели към Ситовския надпис.

Независимо дали търсите силни енергийни източници или искате просто да се отпуснете сред природата, Щудаграда е идеално място за еднодневна разходка – един чудесен начин да забравите за грижите на натовареното градско ежедневие.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share