Ще останете изненадани от всички полезни функции на зехтина

Ще останете изненадани от всички полезни функции на зехтина

Зехтинът – любима съставка на почти всички в кухнята. За салата, за готвене, за сосове и маринати. Зехтинът е изключително полезен и страшно вкусен. Но той може да се използва и за редица други неща. Вижте кои.

1. Вместо да купувате от специализиран магазин машинно масло за смазване, капнете 1-2 капки зехтин на скърцащата панта на вратата или на гардероба и за секунди ще се отървете от дразнещия звук.

2. Старите зимни обувки от естествена кожа ще се импрегнират много добре, ако нанесете равномерно тънък слой зехтин, изчакате 30 минути и след това ги лъснете с вълнено парцалче. Подхранената кожа ще изглежда като нова!

3. Децата обожават да лепят стикери и ваденки, пък и нека не се лъжем, ние също лепяхме какво ли не по рамките на леглата, бюрата и шкафовете си. В един момент обаче те избеляват или омръзнат, или просто ни се приисква да изчистим мебелите. Тук идва на помощ зехтина отново. Намажете ги и те съвсем лесно ще се отлепят след няколко минути, без да се късат и да оставят следи по мебелите.

4. Ако искате съдовете ви от неръждаема стомана да заблестят, натопете в малко зехтин парче чист памучен плат и ги почистете. Това също така ще ги предпази от драскотини, корозия и петна.

5. Всички дървени мебели в дома ви (маси, столове, етажерки) могат да бъдат лесно почистени от прах и петна с домашно приготвен, естествен препарат от равни части зехтин и лимонов сок.

6. Ако детето ви обича да рисува с бои, със сигурност знаете как завършва всяко подобно приключение. Боята отдавна е засъхнала и независимо от усърдното търкане с вода и сапун, не може да се изчисти. Отново на помощ идва зехтинът, който накисвате малко в кърпа или парцал и избърсвате ръцете като по магия.