Щабът: Не пътувайте към Благоевград и Търговище, ако не се налага

Най-много заболели у нас има в областите Благоевград и Търговище. Там болните са над 120 на 100 хил. Затова министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов призова да не се пътува до тези две области, ако не е наложително. Пътуване дотам би довело до разпространение на болестта и в другите области, допълни той.

Тъй като тенденцията е към завишаване на заболяемостта, ще бъде завишен контролът. Всички РЗИ-та в страната, съвместно с полицията и други институции ще извършват проверки както през деня, така и нощно време за спазване на противоепидемичните мерки на всички места, където има събиране на хора. В това число влизат търговски обекти, молове и нощни клубове.

Има у нас тенденция на покачване на новозаболелите. Все още здравната система разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, но започваме да чувстваме затруднения. Причините – българите сме разумни хора, но не всички спазваме разписаните мерки. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб.

Мерките са достатъчно леки и приемливи за всички. Най-важната е носене на маски на закрито, редовно проветряване на помещенията, спазване на не по-малко 1,5 м дистанция, добави Ангелов.

Ще завишим контрола, тъй като те не се спазват. РЗИ и полицията и всички институции с контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където се събират големи групи от хора. Търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове. Всички следим със загриженост по социалните мрежи клипчета и снимки на млади хора в нощните заведения. Там контролът ще бъде засилен. 1380 пациенти с коронавирус в болници, 67 в интензивни отделения. За лекуване на пациенти с по-леки симптоми има 7307 легла. 1108 са леглата за пациенти с интензивна терапия. Към момента са заети 19% без дихателна реанимация и 6% за тези с дихателна реанимация. 5898 теста за последните 24 часа, от които имаме положителни над 800, обясни министърът.

1440 положителни случая на медицински служители има към момента, 394 са активните случаи на медици в момента, в болница са 60, останалите са на домашно лечение, само 7 са в реанимация – 5 лекари, 1 сестра, 1 санитар. 1030 са излекувани, 16 са починалите до момента медици. Имаме 2 области – Благоевград и Търговище – избягвайте пътувания в тези 2 области, ако не е наложително. Там има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Пътуване дотам би довело до разпространение на болестта и в другите области, предупреди Ангелов.

За 14-дневен период въпреки сериозния ръст – 74 на 100 000, сме се придвижили само 2-3 места напред в Европа и сме 22-ри от 30, на пето място сме на Балканския полуостров, обясни Ангел Кунчев.

929 са починали до момента у нас. Има известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат за коронавирус. Броят на смъртните случаи също се увеличава, но с доста по-малък темп. Видин, Ловеч и Плевен са със заболеваемост под 20 на 100 000 души, добави той.