Шуша – един уникален град, с който българите вече могат да се запознаят

Шуша – един уникален град, с който българите вече могат да се запознаят

Азербайджан е малко позната у нас държава. С книгата „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“, която излезе на българския пазар, българинът ще успее да се запознае в детайли с древното историческо, културно и стратегическо значение на града, който е историческа и културна столица на Азербайджан. Книгата е „проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области“, каза нейният автор проф. Елчин Ахмадов, след като се включи онлайн в пресконференция посветена на представянето на творбата.

„Преди 2 години в рамките на 44-дневна война Карабах, който е историческата земя на Азърбайджан, той е освободен от 28-годишна окупация на арменските въоръжени сили. 8 ноември 2020 г. е записан като най-славния ден в историята на Азърбайджан. Точно в този ден историческият и културен център на Азeрбайджан, стратегически важен град Шуша е свободен от окупатори. Това беше най-важното историческо събитие и голяма военна победа след успешните контра настъпателни операции, проведени през 44-те дни на втората карабахска война.

Военно дипломатическите успехи на Азърбайджан, особено освобождаването на Шуша, оказват сериозно влияние върху последващия ход и съдбата на войната. Успехите на Азърбайджан във втората карабахска война са анализирани в представената книга. Всичко това е написано в книгата. Тя обхваща периода от създаването на град Шуша до наши дни. Всичко това е подкрепено с факти. Изследва се древното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша – историческа и културна столица на Азърбайджан, венец на Карабах“, допълни проф. Ахмадов.

„Отношенията между Азърбайджан и България в момента се развиват на високо ниво. България винаги е защитавала по-справедливата позиция на Азърбайджан, особено по въпроса за териториалната цялост на нашата страна. Това е проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области. Днешното представяне на книгата е ярък пример за това“, коментира авторът на книгата.

Книгата не само дава подробна информация за Шуша и важни обществени личности на глада, но също така са представени и фотоси на културни и архитектурни паметници. Интересно е да се отбележи, че градът е основан преди близо 200 000-250 000 години.

„Шуша винаги е имал огромна роля в културния, социалния и политическия живот на Азербайджан. градът е един от главните центрове на азербайджанските занаяти, търговия и други важни дейности“, каза по време на събитието посланикът на страната в България Хюсейн Хюсеинов. Той допълни, че това, което е за българите Велико Търново, това е за азърбайджанците Шуша. В края на септември тази година двата града подписаха меморандум за побратимяване, припомни посланикът.

„Много малко хора си дават сметка, че всъщност Азербайджан има огромен принос към културите на поне две империи. Едната е Персийската, другата е Руската. Много малко хора си дават сметка и че в рамките на модернизацията на това огромно пространство – някогашната Руска империя – град Баку, например, е бил вторият и почти равен по значение като индустрия на Санкт Петербург“, подчерта доц. Теодор Дечев от Лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), което издава книгата.

„При разговора ни със специалния представител на президента на Азербайджан за района на Карабах, той каза, че разходите по разминирането на 7-те района, ще струват колкото построяването на 5 милиона жилища. Бих казал, че дори да са 500 000 апартамента, пак са много. Става дума за огромни щети, които са чисто материални, но става дума и за морални щети“, смята доц. Дечев.

„Сюжетът на книгата е за това, което културните антрополози наричат свещени места на паметта за всеки един народ. Така, както за българите, например, такива свещени места са старите столици Плиска, Преслав, Охрид, Търново или пък Батак, като символ на жертвите на Априлското въстание. Такова място заема в историческата памет на азърбайджанския народ град Шуша в Карабах и заслужено му се отделя такова голямо внимание, особено след последните 2 години, след освобождаването на града“, каза по време на представянето д-р Пламен Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Градът е бил сравнително голям за времето си – занаятчийски и търговски център. 1805 г. Руската империя превзема тези земи и в Шуша влизат руски войски. През 1822 г. и формално е ликвидирано каракаското ханство, но това не означава, че градът не продължава да се развива и в рамките на тази държава. Към средата на XIV в. той има около 25 000 жители.