Шпионската афера: Петимата българи остават зад решетките

Шпионската афера: Петимата българи остават зад решетките

Лондонски съд остави в ареста петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, предаде AFP. Tриматa мъже и двете жени не дойдоха лично в Уестминстърския магистратски съд, а наблюдаваха заседанието чрез видеовръзка. Единствените думи от тях бях потвърждение на имената и датите им на раждане.

Петимата са обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“, припомня агенцията. Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващо изслушване по делото в съда в Олд Бейли на 13 октомври. Обвиняемите са Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 42 г., Катрин Иванова, 32 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г. Те бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари по Закона за държавните тайни.

Русев, Джамбазов и Иванова бяха са обвинени и в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения.