Шолц зове Източна Германия да привлече нови работници от чужбина

Канцлерът на Германия, Олаф Шолц, препоръча на компаниите в Източна Германия да привличат нови работници от чужбина и да подобрят отношението си към тях. Той заяви, че чуждестранната работна ръка не само е необходима, но и добре дошла в Германия. Шолц изтъкна, че отношението към чуждестранните работници в страната е от съществено значение, не по-малко важно от заплатата. Това изявление бе направено от канцлера по време на Източногерманския икономически форум, цитира „Фокус“.

Вторият проблем, посочен от Das Erste, е свързан с ниските заплати в предприятията в бившата Германска демократична република (ГДР). Все още се наблюдава разлика от около 620 евро в средната месечна заплата между германците в източната и западната част на страната. Шолц признава значението на заплатите за привличането на нови работници и се надява, че програмата „Икономически бум Изток“ (Wirtschaftsboom Ost) ще помогне да се намали тази разлика.

Въпреки че 72% от източногерманските предприемачи посочват увеличаването на заплатите като средство за справяне с недостига на работна ръка, канцлерът настоява за приоритетно привличане на нови работници от чужбина. Той казва, че само с местни работници няма да се запълни празнината, която се усеща особено силно в източната част на страната.

Съгласно информацията от Das Erste, Бундестагът обсъжда „може би най-модерното миграционно законодателство в света“. Ако измененията бъдат приети, търсещите работа чужденци ще могат по-лесно да пристигат в Германия, включително и без да имат предварително осигурена работа, само с цел да я търсят в бъдеще.