Шокиращи сметки за парно в София – повече от двойно

220 лева сметка за ноември получи семейство от София, при 100 лева фактура за същия месец през миналата година. След уж намалението на цената за новия отоплителен сезон абонати получиха двойни фактури за ноември спрямо миналата година

Постъпиха множество сигнали, че абонати на столичната “Топлофикация” са получили нереално високи фактури, пише „Труд“. “Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално”, разказа семейство от столичния квартал “Младост”. “Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева”, обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата. Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също ни се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че миналата година сметката му е била малко над 100 лева. Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите, ядосва се клиентът.

Когато определиха новите цени на парното от юли, които ще важат за цяла година, от КЕВР заявиха, че цената на парно на годишна база била с около 12% по-ниска спрямо миналата година. Абонатите на най-голямото дружество “Топлофикация София” вече плащат 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали 95,64 лв. Дори и след преизчисление на сметките, заради поевтиняването на газа, реалното намаление на цените на парното в столицата за сегашния сезон трябва да е с 3,50% спрямо миналия, обясниха тогава от КЕВР.

Сметките от ноември обаче показват съвсем друго.

Абонатите вече могат да проверят сметките си за парно за ноември на сайта на “Топлофикация София”, на “Проверка на сметка” с въвеждане на Номер на инсталацията и номер на Договорната сметка. Двата номера са записани в горния десен ъгъл на фактурата, която дружеството изпраща на клиентите си.

Previous post Манолова: Статуквото са Борисов, Пеевски, Домусчиев, Маджо, Маргините…
Next post Мъж почина докато чака COVID-легло в Благоевград