Шипките – силното оръжие срещу ставни болки

Шипките – силното оръжие срещу ставни болки

Болезнените и схванати стави ограничават качеството на живот на хората, понеже те изпитват болка или усещат ставите си вдървени и не могат да се занимават с любимите си обичайни дейности. Макар че съществуват множество продукти за здраве на ставите, хората търсят ефикасни и безопасни алтернативи. Една от тях са шипките.

Откриването им като лек за този тип болежки има интересна история. В началото на деветдесетте години на миналия век Ерик Хансен – датски фермер, който отглеждал шипки, за да прави мармалад от тях, случайно открива, че те облекчават ставните му болки и подобряват гъвкавостта на ставите му.

Убеждава приятели и съседи също да опитат. И те остават удивени от положителните резултати. Ето защо синът на Ерик, Торбьорн, отишъл в местна болница, за да открие учени, които да изследват действието на шипките.

Макар че в началото учените били много скептично настроени, те накрая се съгласили да тестват илача върху пациенти с остеоартрит и за свое учудване станали свидетели на това, че той наистина облекчавал ставните болки и повишавал гъвкавостта на ставите.

Шипки можете да си набавите и сами, защото растат свободно в цялата страна и в момента е техният сезон за беритба. Измийте ги и ги почистете. Ако използвате сушени, можете да ги накиснете във вода, докато набъбнат.

Смелете ги в кухненски робот. Сложете една супена лъжица от пюрето в 3 ч. ч. вряща вода. Намалете котлона и оставете чая да къкри 5-10 минути. Прецедете и подсладете на вкус. Пийте всеки ден и ще настъпи мигновено подобрение.