Шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП: Гоним педофили, ловуват деца в нета

Извършителите, които задържаме за този вид киберпрестъпление, са всякакви – от безработни до бизнесмени, дори полицаи, казва Владимир Димитров

 

– Г-н Димитров, вече започна учебната година и засега, слава Богу, е присъствена. Но по време на онлайн обучението имахте ли много сигнали за онлайн тормоз върху деца?

– Не, специално по време на онлайн обучението нямахме сигнали. Но продължават сигналите за ловуващите педофили. Това е изключително сериозен проблем, който оказва влияние върху развитието на децата.

– Увеличават ли се сигналите сега?

– Не бих казал, но получаваме доста сигнали от наши партньорски служби, които са установили, че български педофили опитват да се сближават с деца в социалните мрежи. Педофилите използват специфични програми да свалят порнографско съдържание, но използват най-вече Фейсбук, за да ловуват там деца. Те откриват профили на деца на 13-14 г., казват им, че са техни връстници и започват психологически да се сближават.

– Казвате да се сближават, но имате ли сигнали за конкретни физически действия?

– Повечето български педофили стигат до там да накарат детето с различни психологически похвати да изпраща свои снимки на открити части от тялото, после по-нагоре и по-напред. Има такива, които започват с това-кажи ми как изглежда стаята ти, новия ти лаптоп, после питат за телефона и впоследствие започват да искат селфита в огледалото, после на бедрото. Има и такива, които искат снимки на техни връстници, с които после търгуват в закрити педофилски форуми.

– Споменахте и че партньорски служби пращат сигнали до ГДБОП. Кога беше последният, от коя държава и кого касаеше?

– Всяка седмица имаме по 1-2 сигнала. Те са най-вече от САЩ, германската, френската, холандската, австралийската и английската полиция. Партньорите най-общо казано се свързват с мрежите, в които педофилите търгуват порнографските файлове, и установяват, че от еди-кой си IP адрес у нас редовно се публикува или споделя снимки с насилие над деца. След това ние започваме да работим по човека.

– Имате голям опит в „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Кажете ми какви са педофилите като хора, като професия?

– Има безработни, шлосери, учители, дори полицаи, бизнесмени, всякакви хора. Все още науката и полицията спори дали това е престъпление или болест.

– Кога последно арестувахте педофил?

– Преди две седмици. Той е на 30 години, безработен. Той правеше именно това, което ви обясних – да споделя и сваля снимки и видео с насилие над деца. Така правят 95% от педофилите. Има толкова брутални кадри с 2-, 5-, 8-годишни деца, дори бебета на няколко месеца. Брутално сексуално насилие над 3-месечно бебе, над 8-годишно момченце, 5-годишно момиченце. Не ви пожелавам да видите такива снимки. На мен служебно ми се налага и дори не мога да опиша. Нещата са най-меко казано отвратителни.

– Как си го обяснявате?

– Нещата започват от липсата на семейство. Огромна част от родителите бутат на детето телефона или таблета и му казват „иди си в стаята“. Това е в корена на проблема, но има още фактори.

– Модерно е тийнейджърите да си отмъщават по интернет. Имате ли много сигнали?

Имаме, да. Основното е споделянето на снимки, обикновено голи, позорящи самия ученик. Те се споделят или във Фейсбук, или във вайбър групи. След това детето с родителите идват при нас. Прави впечатление, че преобладават повече момичетата, които може би са по-отмъстителни, но и момчетата не правят изключение.

– Засичали ли сте порнографско съдържание с български деца?

– За съжаление има. Частични са случаите, но те са в резултат на ловуването на педофила, сближаването му психологически с детето. Имахме случай преди време на 6-годишно момиченце, което беше извикало свое по-малко съседче да го снима голо. Двете са се снимали в стаята, родителите са ги оставили сами. После педофилът е получил тези снимки и ги беше споделил с други педофили в закрити форуми.

– Когато хванете педофил, той какво обяснява?

– Голяма част обясняват, че са сваляли снимките за тях лично, а не за да ги продават.

– Не изпитват ли чувство на срам, на неудобство?

– Не. Много малка част изпитват чувство на вина, те го правят от месеци, години и нищожна част изпитват някакво чувство на неудобство. Съветвам родителите да седнат до детето си, да поговорят с него, да видят какви игри играе, какви приложения използва и къде гледа клипове и забавни истории, с какви чат програми комуникира, какво говори. Не бива обаче да се прескача и другата граница – да стоят като орлици над тях. Хубаво е да се намери балансът. Редовно наши служители посещават училищата, за да обясняват всички опасности.

– Успявате ли да забравите тези гнусни картини?

– Опитвам се. Нямам думи да опиша това, което съм виждал, не пожелавам на никого да види такива сцени с насилие върху малки деца. Просто…

– Педофилите имат ли семейства, жени, деца?

– Да, имат. Един педофил, който арестувахме преди няколко месеца, в една от стаите на жилището живееше сам, а в съседната бяха жена му и двете деца. Той не спеше с тях, а сам. Това, което правеше, беше ужасно. Не посягаше към своите деца.

– Ако трябва да сменим малко темата – имате в последно време много сигнали за сайтове с фалшиви новини?

– За последния месец имаме около 10 сигнала, които не са само за сайтове, но и за фалшиви профили в социалните мрежи на обществени личности. Чрез тях се цели най-вече насаждане на смут в обществото и политически цели.

– Стигате ли до хората, които ги управляват и пишат от чуждо име?

– Стигаме често, да. Интересното е, че повечето са младежи от провинцията. Нямаме категорични данни, че го правят за пари, а по-скоро заради техни убеждения. В момента най-много фалшиви профили се правят и откриваме във Фейсбук и Twitter на премиера и на главния прокурор.

– Какви наказания получават виновниците?

– Обикновено глоба в размер на 200-300 лв. или условна присъда. Ние работим тези случаи по текстове за насаждане на расова, етническа, религиозна или друга основа.

Преди около месец съобщихте официално, че са задържани двама хакери от Пловдив, които стоят зад атаки на различни сайтове и електронни медии. Може ли малко повече да кажете за тях?

Основният младеж, който арестувахме през август, действително е от Пловдив. Прякорът му е Инстакила (Instakilla). На около 30 г. е и работеше за една софтуерна фирма. Той основно на случаен принцип, където можеше да пробие, атакуваше сайтове на известни фирми, организации и т.н., ако успее да извлече информация, впоследствие изнудваше фирмата за биткоини. Пускаше и фалшиви новини, че е хакнал сайтовете дори на държавни ведомства, което категорично не е вярно. Този същият младеж все още е в следствения арест в София.

– Какво ще препоръчате на хората, за да вземат мерки и да са по-защитени в интернет?

– Има основно 5 съвета. Да се използва при възможност последната версия на използваната от човека операционна система, да я обновяват редовно, да я снабдят с антивирусен софтуер. Второто – паролите да са дълги, уникални за всеки отделен профил. Трето, е да внимавате какво споделяте за себе си в социалните мрежи. Всеки човек получава спам с реклами, но и фишинг имейли, там трябва да се внимава, защото целта им е да ви откраднат парите. Примерно ви казват, че профилът ви е блокиран, трябва пак да си въведете данните, номерата на сметките, това не бива да се прави. Мога да ви кажа и кои са киберпрестъпленията, които нанасят най-голямата вреда на бизнеса.

– Кои са?

– В световен мащаб е прието да се казват БИИСИ, терминът е наложен от федералното бюро за разследване преди години. Най-общо е свързано с престъпна дейност, която се извършва от африкански граждани, които влизат в кореспонденцията между фирмите, следят внимателно какво се случва и когато стане време за плащане, изпращат прикачен файл с нова фактура, където е сменен IBAN-а, по който да се пратят парите, за да се разплати с контрагента. Българската фирма например е заблудена и превежда сумата, а после чрез финансови мулета изпират парите и ги връщат обратно на северноафриканските хакери. Всяка седмица има българска фирма, която е пострадала от този вид престъпление. То се извършва дълго време и започва с фишинг имейл.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share