Шефът на Лекарския съюз: „Св. Екатерина“ да носи името на проф. Чирков

Шефът на Лекарския съюз: „Св. Екатерина“ да носи името на проф. Чирков

Подкрепям предложението болница „Св. Екатерина“ да носи името на проф. Чирков, тъй като той е неин създател. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС (Българския лекарски съйз), в разговор с Илиана Беновска по Канал 3. Той говори по различни теми свързани с наболели въпроси за здравеопазването в страната.

„Със сигурност проф. Чирков не е отхвърлен и забравен от своите колеги, включително и от БЛС! Ние имаме много инициативи и сигнали от цялата страна и вероятно ще обявим в следващите дни по повод тези идеи и предложения на всички колеги, защото в крайна сметка УС е еманация на всички лекари в България, ще обявим инициатива за създаване на награда на името на проф. Чирков, защото той трябва да остане в сърцата на всички бъдещи лекари и ще предложим на кмета на София да бъде именувана поне една улица на негово име. Това, че има хора и е имало, които са си позволили да вдигнат ръка и да изхвърлят такъв човек, какъвто е проф. Чирков, това ще лежи на тяхната съвест, независимо кога е било и по времето на кой премиер или министър!“.

На въпросът на Беновска как се справя здравеопазването с коронакризата, събеседникът ѝ отговори, че според него няма държава, която да може да се справи с такава вълна, която ни залива в момента. Той обясни, че всички системи на здравеопазването са пригодени да работят в сравнително спокойни и предвидими от статистическа гледна точка условия.

Иван Маджаров каза,че по наболелия въпрос за средствата в здравната система, е напълно съгласен и позицията на БЛС е, че в България се отделят твърде малко средства за здравеопазване.

„Очакванията, че ще задържиш достатъчен брой лекари и сестри са нереални! Ние не сме преставали да го повтаряме, въпреки че, ако някой се опитва да ни твърди, че сме проправителствени и не сме достатъчно гръмогласни в тази посока, аз ще отговоря, че БЛС и в предишния си мандат, и в по-предишния във всички свои участия в конференции, във всички декларации това го е заявявал.

А за електронизацията в здравеопазването докторът заяви, че имат пълната готовност от 1-ви януари да стартират с електронната рецепта. „Електронното направление ще е факт от 1-ви декември поради това, че беше поставено в последния момент като задача“.