Шефът на „Икономическа полиция“ Добромир Брешков: Пишат кръчми на социално слаби, за да не ги глобяваме

Г-н Брешков, всяка вечер правите проверки по заведения в София и винаги хващате нарушители. Къде обаче са повече – в центъра или в по-крайните квартали?

Няма точно определен квартал или пък центъра. Навсякъде излизат нарушители на Закона за здравето и на заповедта на здравния министър. В началото действително имаше повече нарушения в централната част на София, но впоследствие излязоха и в много квартални ресторанти, регистрирани по Закона за туризма, кафенета и други търговски обекти.

Къде са по-нахални и агресивни нарушителите, визирам и тези, които се заключват и не ви пускат на проверка?

Имаме няколко по-характерни случая в тази насока. Единият е за заведение на бул. „Симеоновско шосе“, стопанисвано с договор за наем от фирма. Интересното е, че тази фирма има собственик бушон, който не знае какво се случва. Като отидем на проверка, се заключват. Вече на свой ред столичната РЗИ, НАП, Областната дирекция по безопасност на храните няма на кого да връчват актове. По този начин се затрудняваше много работата ни. При една от многото ни проверки в това заведение установихме и тютюн.

Колко проверки сте правили на това заведение?

Над 7-8 в рамките на месец. При всяко отиване установявахме нарушение, прекратявахме събирането за вечерта и на другата нощ отново се натъквахме на клиенти. При поредното и надявам се последното ни посещение там намерихме и тютюн за наргиле без бандерол, като образувахме досъдебно производство по чл. 234 от НК, задържахме лицето на място, което беше и реалният собственик, и мисля, че там приключихме дейността.

По колко хора сте хващали на забранени ковид-партита в кръчми и барове?

Натъквали сме се на случаи и с по над 80-90 човека. И това ви казвам, че го имаше още през ноември, когато броят на заразените беше голям. Един от най-скандалните случаи беше в заведение в района на езерото „Ариана“. Там първо стъклата бяха облепени с черно фолио, за да не се вижда, че има събиране. При появата ни заключиха хората и ги държаха близо 5-6 часа като затворници.

Хората не искаха ли да излизат, все пак 6 часа заключени не си е работа?

Искаха, разбира се, то иначе не е нормално. Благодарение на това, че посетителите решиха да си тръгнат, отвориха вратите. Даже имаше и припаднал човек вътре. Случаят, който ви разказвам, се разви през декември. В същия период в клуб в центъра – на ул. „Христо Белчев“, попаднахме на парти с над 50 човека, като пак ги заключиха вътре. Не искаха да ги пускат, за да не влезем ние. Стояха в продължение на часове заключени. За този случай уведомихме компетентната прокуратура и се работи много сериозно, защото беше ограничено и правото на свободно придвижване на хората.

Нарушителите, които рискуват да заразят близките си с коронавирус, какво ви казват след подобен случай, с какво се оправдават?

Рискуват много, но се оправдават, че им се е ходело на заведение. Разбирам ги, че дълго време продължава въведеното извънредно положение, но предвид факта, че заразата се разпространява толкова бързо, нищо не може да ги оправдае, нищо не пречеше особено ноември – декември да се спазват мерките по-стриктно. Все пак още в началото на всички беше ясно, че частичното затваряне е за няколко месеца, но тези хора просто обясняваха, че им се излиза. Имаме и случаи, при които по време на проверки откриваме и наркотици.

Как така наркотици?

Така. При последния случай колегите от 5-о РПУ откриха наркотици в един клуб, в който течеше парти. Тогава у клиентите имаше трева. Обясниха, че е тяхна и я пушат, за да се забавляват. На много интересни неща попадаме, като за жалост хората не спазват мерките.

Миналата седмица хванахте два пъти за два поредни дни може би най-бруталния нарушител на антиковид мерките – хотел в кв. „Бояна“. При втория случай клиентите бяха заключени също. Защо се стигна до барикадирането?

Да, така е, заключиха се с клиентите, за да не ни осигурят достъп. Там случаят е по същата схема с управителя бушон. За да е по-ясно на хората, мога да обясня, че фирмата, която стопанисва хотела, е на лице, което няма никаква представа каква е дейността на дружеството, иначе казано – бушон. То не се намира на адреса при проверките и не може да му се връчи никакъв акт.

Социално слаб ли е този бушон?

Да, социално слабо лице, което не е наясно какво се случва. Реално нещата се въртят от истинските собственици, които са на място, но не и по документи, което много ни пречи да си изпълним задълженията. Реално ние и останалите институции сме възпрепятствани – първо не ни осигуряват достъп, второ – няма го упълномощеното лице, на което да се издаде наказателното постановление. Снощи например (б.р. – в неделя) на Свети Валентин за пореден път имаше купон на същото място – в хотела в кв. „Бояна“. Успяхме да влезем, установихме над 10 клиенти нарушители, но проблемът е, че ги регистрират като гости на хотела, записват ги в книгата и така заобикалят заповедта. За съжаление с всяка една нова заповед на министъра на здравеопазването нарушителите стават по-гъвкави и се нагаждат само и само да извършват някаква дейност. Като цяло от ноември досега мога да ви кажа, че служителите към отдела в СДВР и секторите „Икономическа“ в районните управления са пряко ангажирани с тези проблеми.

Колко проверки сте извършили с другите институции – РЗИ и НАП, от ноември досега?

Извършени са проверки на над 250 търговски обекта в София, основно регистрирани по Закона за туризма. В над 50 са установени нарушения на мерките, наложени със заповедта на министъра. Съставените актове не само на хората, които стопанисват обектите, но и на онези, които ги посещават, са над 300, което на нас ни отнема сериозен ресурс.

Актовете основно за маски ли са?

Не бих казал. Те са основно за търговски обекти, които според заповедта нямат право въобще да работят, забранени са за посещение. Вече има и други, които наемат частни клубове, за да се събират, дори складове, халета. Там вече е позволено да се събират до 15 човека. Можем да ги глобим, ако са над тази бройка. Пишем и за маски, но много зависи от конкретната ситуация. Издали сме и страшно много протоколи за предупреждения да не се нарушават мерките, но въпреки тях не се спазват.

Това за какво ви говори?

Говори ми за безотговорно поведение – и на посетителите, и на хората, които стопанисват заведенията и организират нелегалните партита. Би следвало хората да са по-отговорни в това отношение.

Казахте, че освен клиенти нарушители хващате и наркотици. На какво още се натъквате при проверките в кръчми и барове?

Натъкваме се и на наливен алкохол без акцизен бандерол, и то в повечето от проверките. Откриваме и тютюн. За всеки случай се докладва на прокуратурата. Така например в едно заведение в кв. „Стрелбище“ констатирахме, че се провежда рожден ден с 30 клиенти. Уведомихме прокуратурата за неспазване на мерките.

Хората съжаляват ли, като ги хванете, или се държат нагло и арогантно?

Като е на място, някой път тръгват нагло и арогантно, но това е повечето пъти под въздействието на алкохол и други вещества. Впоследствие, като ги викаме за разпит, съжаляват. Има обаче и такива, които се чувстват безнаказани, идват с адвокати, обясняват ни, че ще обжалват, но в крайна сметка всичко свършва дотам.

Кой според вас е най-крещящият случай на нарушител – човек или заведение, който ви е възмутил лично вас най-много?

Този на хотела в кв. „Бояна“. Това са над 6 посещения, постоянно има сигнали на тел. 112, че нарушават нощната тишина и пречат на живеещите, и продължават въпреки всичко. Надявам се след последния случай да са си взели поука.

Това ли е най-новата схема – да регистрират заведението на социално слаб и да си отварят, без да им пука?

Да, това е. И използват хотела като прикритие, тъй като според заповедта гостите му имат право да използват ресторанта до 22 часа на 50% от местата в ресторанта. Това са двете схеми в момента.

Ще продължите ли проверките с пълна сила?

Разбира се, поне до 1 март, когато се очаква да отворят заведенията.

Може ли да приключим разговора с един по-личен въпрос? Вие и семейството ви изкарахте COVID-19, знаете какво изпитание е това. Как бихте се обърнали към нарушителите на мерките, които тази вечер, утре вечер ще отидат на заведение и могат да се заразят?

Всички тези хора имат близки, роднини, възрастни хора и такива с придружаващи заболявания. Ако тези, които се готвят да отидат на заведение не са отговорни към себе си, призовавам ги да са такива към близките си и обичани хора.

в. „Телеграф“

Previous post Веселинов: Коалиция „Обединени патриоти“ на практика не се случи
Next post Ибряма на 69: Болен съм, но не се давам, моторите ме съсипаха!