Шефът на ВВС: Идват самолети, а нямаме пилоти

Нема ора! Положението в българските ВВС е малко като в ония виц за самураите. Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров призова за анализ преди да бъдат поръчани още 8 изтребители F-16 Block 70 от САЩ и „Локхийд Мартин“.

„Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече – при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат“, каза ген. Петров пред БНР.

„Трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен. Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български“, каза той.

България вече заплати осем изтребителя. В последните седмици „Локхийд Мартин“ предложи вариант, ако страната купи още осем самолета, те да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година. На този етап обаче правителството не показва, че готви бърза поръчка.

Военното министерство вече проучва при какви условия може да стане това, като очакванията са, че втората поръчка ще е по-евтина.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share