Шаранът подгони 8,50 лв. килото преди Никулден

Пловдивчани тръгнаха на риболов, но по магазините. Наближаващият Никулден ги накара да развържат кесиите и според възможностите да си купят „плуващ“ деликатес за трапезата, за да спазят традицията. В сряда например местен баровец броил 300 лева за цял 15-килограмов сом с намерението да шашне с него родата за празника.

Именно заради засиленото търсене търговците на риба започнаха вече за се надпреварват на кой стоката е по-голяма и на кой – по-прясна. Стремежът на повечето купувачи е да следват канона и да си осигурят шаран, но големите хранителни магазини и рибарниците предлагат богата палитра за всеки вкус и джоб.

Тази година шаранът скача в чинията най-малко за 5 лв.,

показва проверка на в. „Марица“. В големите търговски вериги в Пловдив цената за килограм ​варира от най-ниската за града – 4.89 лв., до 6.50 лв. килото. Половин лев по-малко пък излиза изчистена риба.

В магазинната мрежа се предлагат също скумрия за средна цена около 6 лв./кг, паламуд и ципура – за 12 лв./кг. Риба снапър пък заковава 44 лв. /кг. Лавракът е малко под 13 лв./кг. Предлага се и само филе – от риба тон – 30 лв./кг, от треска – 32 лв./кг, а от хек е малко под 10 лв. за килограм.

Служители в една от големите търговски вериги разказаха, че

цената не е водеща при избора на риба

за Никулден, а традицията. Предимно клиентите предпочитат шаран, но като най-чест негов заместител ползват скумрия, паламуд, пъстърва или сом.

Немалко от клиентите пазаруват и готово приготвена риба по майсторски рецепти, която да отнесат у дома и направо да сложат на трапезата за празника.

Когато става въпрос за традиции на 6 декември, по-възрастните не се втурват по магазините, а посещават пунктовете за продажба на жива риба. Там цените са малко по-високи от тези на промоциите в хипермаркетите, но пък целогодишно не се променят. Предимствата обаче не са никак малко. Избираш си сам рибата,

зашеметяват я пред очите ти, почистват я и я нарязват при желание.

В няколко басейна с вода плуват всевъзможни видове риба, а продавачът учтиво обезврежда избрания екземпляр и го слага на кантара. Традиционно и тук през последните дни най-предпочитан е шаранът. Балканският е най-скъп и гони 8.50 лева за килограм, а елховският му събрат се предлага за 7 лв./кг. „Съвсем нормално е шаранът да води класацията. Но много се купуват и другите. Купиха огромен сом за 300 лв. например“, похвали се един от служителите там.

Най-скъпата риба е моруната, а най-евтин – толстолобът. „Целогодишно държим цените и не ги променяме. Това печели постоянните клиенти. През последните няколко дни купувачите се увеличиха доста заради празника. Но и през останалото време си има хора, не може да се оплачем“, коментираха още от пункта за жива риба. В класацията им за най-предпочитани риби от клиентите, освен шаран влизат балканска пъстърва, щука и моруна.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share