Шаламанов: Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия

Шаламанов: Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия

Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия и за Европа. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.

Швеция и Финландия имат ясната позиция, че най-добрият инструмент за гарантиране на сигурността и отбраната е членството им в НАТО. Русия не може да бъде успокоена от това, че Швеция и Финландия не са на НАТО. Дошло е времето да се мине на следващо ниво, когато разширявайки се, не е заплаха за Русия, но отваря възможности за нови отношения с руската страна, коментира Шаламанов, цитиран от actualno.com.

По думите му член 5 на НАТО е най-добрата гаранция за сигурност в света. НАТО влиза в ново технологично развитие, като за Швеция и Финландия е много важно да бъдат от това технологично развитие на Алианса. За Шаламанов е важно как ще реагира България за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО.

Според него това, което е сигурно, че разширяването на НАТО цели гарантиране на сигурност и стабилност и не е свързано с агресия. Има реални заплахи от хибридни действия от страна на Русия, предупреди Шаламанов, който се надява, че ответните действия на Русия ще бъдат за укрепване на нейните отбранителни способности, а не за хибридни кибер атаки спрямо страните от Източна Европа.

Той посочи, че България не е достатъчно активна, като продължаваме да нямаме посланик в НАТО. Всеки член на Вашингтонския договор дава възможност на всяка държава да засили отбранителния си потенциал, икономическия и технологичния потенциал. С евентуалното скорошно влизане се консолидира Североизточната част на НАТО и ние трябва да бъдем много по-активно за ускорена консолидация на Югоизточната част на НАТО, настоя Шаламанов.

Той се надява да не изпаднем в национално унижение и партиите в парламента да не подкрепят Кремъл пред присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО.