Чудотворна вода тече в селата в Централна България

Чудотворна вода тече в селата в Централна България

Безчет лечебни извори е дарил Бог в Централна България, които сякаш извират от сърцето ѝ. Писателката Цветана Качерилска разказва за доста от тях, локализирани основно в Ловешка област в райони с най-висока чистота на природата според едно тайно проучване от времето на соца.

Повечето от чудотворните извори са известни само на местните хора. Някои се намират край пътя, а други – в малки църкви, където са изградени аязма и чешми. Някои са открити чрез пророчески сънища, други са свързани с легенди и предания, подсилващи усещането за свръхсила.

„Слепи проглеждат след измиване; други се избавят от нелечими болести; бездетни жени раждат здрави деца. Вярата е в основата на чудесата, тя е тази, която лекува, твърдят свещеници и монаси, но има и свидетелства от неособено вярващи, намерили лек. Изворите с минерална, светена, сребърна и жива вода продължават да бълбукат и да носят надежда и вяра в чудесата“, отбелязва писателката.

Тя сочи едно изворче край село Орешак. То се намира между махалите Райковска и Калчевска. Според местните жители е полезно за очите. По клоните на дърветата връзват конци за здраве. Самото място също има формата на очи. „Има и друг извор наблизо със сярна вода, който се намира в Калчевска махала. За него се твърди, че помага при болни бъбреци“, споделя Качерилска.

Село Чифлик също се слави с неземни природни богатства. Намира се между резерватите „Кашка“, „Васильов“ и „Козя стена“ в парка Централен Балкан. Там често са забелязвани енергийни кълба да летят из въздуха. На земята има общо 9 извора. Някои от тях съдържат радон в минимални количества, което според медиуми привлича същества от други ангелски измерения. Самата вода се препоръчва при множество заболявания.