Чиновниците в държавната администрация искат 30% по-високи заплати

Чиновниците в държавната администрация искат 30% по-високи заплати

В протестна готовност са служители от държавната администрация, предаде БНТ. Работещи в НОИ, Здравната каса, Агенцията за социално подпомагане и Националния статистически институт заплашват да спрат работа, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%.

Националната статистика е почти на дъното на статистиката за нивото на заплатите в държавната администрация.

„Статистиката е на 98-о място от 122 администрации. И нашата заплата е с 23% по-ниска от средната за страната“, каза Надежда Сергиева, експерт в НСИ, КТ „Подкрепа“.

По данни на Националната статистика средната заплата за страната, от която 4 пъти годишно зависи с колко ще се повишат заплатите на депутатите, например в момента е 1730 лева.

„Заплатите на президента, на общинските съветници – покачването на техните заплати е благодарение на данните, които се изнасят от статистиката. Има служители, които работят в статистиката повече от 20 години и са със заплати по-ниски от 1000 лева“, обясни Сергиева.

Заради недостига на кадри институтът подава със закъснение данни на „Евростат“. Заради забавянето страната ни може да бъде санкционирана. Работещите в статистиката искат 30% увеличение на заплатите догодина.

Служителите в агенцията по кадастъра, здравната каса, Агенцията за социално подпомагане и НОИ също искат 30% по-високи заплати догодина.

„Има заявки за ефективни стачни действия безсрочни . Директно без увертюри, без едночасови протести. Просто всички искат да спрат работа и да отстояват исканията си по този начин“, твърди председателят на Синдиката на административните служители в КТ „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

От КТ „Подкрепа“ искат и по-висока минимална заплата догодина. Предупреждават, че ако 2023 започне без нов бюджет, НОИ няма да успее да плати увеличените пенсии.

„Тези увеличени разходи няма как да се покрият ако ползваме само 1/12 от бюджета за 2021 година през 2023 година. Очевидно е, че трябва да се приеме нов бюджет“, казва Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Синдикатите готвят протест в София на 11 ноември.