Чехия четвърти пореден ден бележи рекорд на заразени с COVID-19

Чехия регистрира за последното денонощие 8618 новозаразени с COVID-19, което е поредният негативен рекорд за последните 4 дни, съобщи здравното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

Общият брой на заразените в страната с 10,7-милионно население достигна 109 374. До момента през октомври новите случаи на заразени са 38 000 срещу 43 000 за целия септември.

Правителството тази седмица обяви затягане на карантинните мерки, като в същото време се опитва да избегне пълно блокиране на обществения и стопанския живот, посочва Ройтерс. За две седмици от понеделник бяха затворени спортните обекти, включително плувните басейни и фитнес клубовете, както и културните учреждения. Ресторантите трябва да затварят до 8 ч, като на маса не може да има повече от 4 души. Силно нарастна броят на нуждаещите се от лечение – 1893 до вчера следобед срещу 1028 на 30 септември.

Някои болници отлагат планираните операции и процедури, за да разкрият допълнителни места за болни от Ковид-19. Сериозна загриженост предизвиква бързо растящият брой на заразените сред медицинския персонал.