Чехия затваря магазини, ограничава придвижването

Чешкото правителство нареди да спрат работа повечето магазини и услуги с цел да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

„Затварят се магазините, освен, разбира се, тези за стоки от първа необходимост“, каза здравният министър Роман Примула. „В търговските центрове ще останат отворени само магазините, продаващи хранителни продукти, средства за дезинфекция и домакински стоки, а също аптеките“, заяви той.

По думите му здравната система в Чехия скоро ще достигне предела на своите възможности и болниците ще изпитват недостиг на легла и персонал през ноември, ако не се предприемат спешни действия.

Властите също така се опитват да ограничат всякакво придвижване на хора за важни пътувания, включително за работа и медицински прегледи, за да пресекат бързото увеличение на случаите на коронавирус, по което Чехия е на първо място в Европа.

На работодателите се препоръчва да прехвърлят на дистанционен работен режим максимално голям брой служители, за да се избягват личните контакти.

„Мерките, макар и доста строги и обременяващи за населението, са напълно необходими“, каза Примула на пресконференция.

Хората все пак ще могат да пазаруват храна и други важни продукти, да посещават роднини, когато е необходимо, да излизат от населените места, да ходят във вили и паркове.

Събирането на повече от двама човека на едно място ще бъде забранено, освен когато става дума за хора от едно семейство или колеги.

Мерките трябва да влязат в сила от утре сутрин и да продължат до 3 ноември. Според Примула ограниченията може да бъдат разхлабени, когато коефициентът, измерващ колко хора средно се заразяват от всеки нов случай на коронавирус, намалее на 0,8 от сегашното ниво, което е 1,36. Министърът каза, че това може да бъде постигнато до няколко седмици.

Чехия регистрира през последното денонощие 11 984 нови заразявания – най-големият брой за един ден досега, а смъртни случая се увеличиха до 1619 – със 106 повече от вчера.

Потвърдените заразени в страната с население от 10,7 милиона човека доближават 194 хиляди. Чехия е на първо място в Европейския съюз по брой случаи на коронавирус на 100 хиляди души.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share