Четири вида рак се предават по наследство

Вероятността да наследите онкологични заболявания по семейна линия е между 5 и 10 процента. Това е въпрос, който голяма част от населението си е задавала в определен момент: наследствен ли е ракът? И например, ако майка ми е страдала от рак на гърдата, и аз ли ще се разболея от същото?

На първо място, лекарите уточняват, че ракът определено притежава някакъв генетичен компонент. Но само защото е генетичен, не означава непременно, че е „наследствен“.

Към настоящия момент това заболяване е толкова често срещано, че повечето от нас със сигурност имат роднина, който страда от него. Но както някои експерти твърдят, съществуват определени видове рак, които могат да са по-често срещани при някои семейства. Те са: рак на гърдата, рак на яйчниците, неполикистозен рак на дебелото черво, меланома (най-опасният вид рак на кожата).

„Гените BRCA1 и BRCA2 са отговорни за редовното възстановяване на нашата ДНК. Ако обаче тези гени не работят правилно, в ДНК постепенно се натрупват промени, които могат да провокират неконтролирано клетъчно делене и да стартират онкологичния процес“, обяснява ръководителят на молекулярнобиологичната лаборатория на Московската градска онкологична болница № 62 Ирина Демидова за предаването на рака от поколение на поколение. Съществуват някои генетични тестове, които могат да предопределят подобни диагнози, но те са изключително скъпи и недостъпни за всички.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share