Черен шоколад и стафиди гонят есенната депресия

Нищо не може да се сравни с повея на тъга, който всеки път усещаме в началото на септември. Есенната тревожност е съвсем реално състояние на духа, което напоследък се наблюдава все по-масово сред хората по целия свят. Според експертите по психология причината за това се крие във връщането на работа, лудницата в офиса, началото на учебната година, надвисналия страх от приближаващата зима и празниците.

Симптомите могат да бъдат един или повече. Те могат да се проявяват съчетани или поотделно. Засягат всеки в различна степен – в зависимост от психологическото и физическото състояние, чувствителността и събитията в този период от живота. Основните знаци, че сме в депресия, обаче са проявата на постоянна сънливост или обратното – мъчително безсъние. Показателен симптом е и липсата на сили, намалена работоспособност, непрекъснато усещане за глад, което води до преяждане, особено вечер. Често някои злоупотребяват с кафе или алкохол, обхванати са от апатия и често се наблюдава стремеж към усамотяване. Раздразнителност, обидчивост, конфликтност и понижена самооценка също са показателни. Един от приятните начини за справяне с депресията е консумацията на черен шоколад.

Черният шоколад и глюкозата активират тази част от мозъка, която отговаря за спокойствието. Шоколадът съдържа още флавоноиди, които способстват за освобождаването на допамин в мозъка – той провокира чувство за удовлетворение. Сливите, бананите, ябълките, стафидите – те подобряват настроението.

Движете се повече и ако е възможно използвайте всеки слънчев ден навън, препичайте се. Физическата активност отвлича човека от негативни мисли и страхове. А ултравиолетово излъчване води до повишаване хормона на щастието.

Спазването на хранителен режим също е много важно, за да преодолеем депресията – храната трябва да е с високо съдържание на нутриенти – минерали и витамини. Особено важни за настроението се оказват някои от каротеноидите, антиоксидантите (в частност кверцетина), витамин С, витамини от В група. Ето някои от храните, които е хубаво да включим в хранителния си режим:

– Каперси – те са най-богатото растение на планетата на флавоноиди.

– Омега 3 мастни киселини – те са един от основните фактори за здравето на мозъка и регулация на настроението.

– Жълт кантарион – това вероятно е най-популярната билка, използвана в борбата срещу депресията.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share