ЧЕЗ: Защо Столичната община не нареди да спрем тока към павилиона, щом е незаконен?

„Хвърчащата“ служебна бележка, както я нарече главният архитект на София Здравко Здравков, с която е уредено електрозахранването на павилиона с оголения кабел, е официален документ, според ЧЕЗ. Това се изтъква в изявление на дружеството до медиите в отговор на обвиненията че за ЧЕЗ е била достатъчна „бележка със стойност на билет за баня“, за да подаде ток към търговския обект.

Служебната бележка е издадена от район „Триадица“ на 4 май 2011 г. и е подписана със запетая пред името на районния архитект Иван Шишков. В този документ изрично е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ, посочва електроразпределителното дружество.

„ЧЕЗ не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите“, се отбелязва в изявлението. Фактът, че от издаването му през 2011 г. досега в ЧЕЗ не е постъпвала заповед за премахването на обекта и за спиране на електрозахранването, води до извода, че този търговски обект е приеман от общината за законен.

По повод твърдението на Столичната община от днес, че през 2018 г. въпросният търговски обект е констатиран като незаконен, ЧЕЗ пита защо никога не е получавала заповед за преустановяване на електрозахранването му, при положение, че той функционира от 2011 г. Това води до заключението за бездействие на компетентните органи, твърдят от ЧЕЗ.

Собственикът на павилиона декларирал за безопасността на кабела

На въпрос на сайта „Дневник“ към ЧЕЗ как така осигуряват ток до своя електромер, който е от едната страна на бул. „Иван Гешов“, а оттам разни клиенти си пренасят ток през булеварда, бе даден следния отговор:

„За съоръженията след електромера клиентът декларира пред дружеството тяхната безопасност и съответствие с техническите норми, което е изпълнено. Павилионът е присъединен със статут „преместваем обект“ с документ, издаден от съответната общинска администрация“.

Арх. Борислав Игнатов: Подаване на ток по този начин е криминално

Арх. Борислав Игнатов, общински съветник от „Демократична България“ и член на комисията по инженерна инфраструктура на общината, определи този тип електрозахранване през булеварда като абсурд, гротеска. „Говоря като архитект, защото когато се въвежда в експлоатация жилищна сграда, ЧЕЗ иска електромерът така да е поставен, че да е най-близо до тяхната точка, за да няма след това възможност за кражба на ток. А в случая електромерът е в елтаблото на жилищен блок и от него се захранва друг имот и то през улица, значи в друг квартал – това е криминална история“, смята арх. Игнатов. Той убеден, че Фандъкова трябва незабавно да си подаде оставката.

Президентът Румен Радев видя в трагичния инцидент ярък пример за „липсата на прозрачност и отговорност в едно управление, което води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове. Оттам и такива уродливи инциденти“.

Като изход от хаоса в инфраструктурата на София арх. Игнатиев предлага всички шахти да станат общинска собственост и дружествата като ЧЕЗ да плащат наем на общината за ползването на трасета. Или да станат собственост на тези дружества за услуги и те да се грижат и за контрола, и за експлоатацията на тези шахти. „Но не може и двата варианта едновременно – когато има ползи всички да се тупат в гърдите, а сега като има щети – всеки да бяга, да се крие и увърта“, обясни арх. Игнатов.

Previous post Кошмар! Бургаска болница загуби двама медици за ден
Next post Тотомилионерът от Пловдив научил от вестник за печалбата