Частен дарител позлатява куполите на Варненската катедрала

Варненският бизнесмен Димитър Желев е осигурил финансирането за позлатяване на куполите на катедралния храм „Свето успение Богородично“. Това съобщи кметът на Варна, Иван Портних.

Той уточни, че ремонтът на храма, който върви с пълна сила в момента, е за 2,6 милиона лева. Парите са събрани в редица дарителски кампании, като целта беше цялостно обновяване на протеклите куполи и ремонт на покривната част.

За една година ще бъдат обновени каменните корнизи и фронтоните под тях, за да спре проникването на дъждовна вода, която се просмуква в стените на храма и унищожава красивите му и ценни стенописи.

„Подобен ремонт не е правен от 77 години“, припомни Портних, като уточни, че община Варна също е подпомогнала финансово ремонтните дейности с 350 000 лева, а 200 000 лева са отпуснати от правителството.

През цялото време на строително-монтажните и възстановителни дейности, варненската катедрала ще остане отворена за посещения. Трудността ще дойде от външните скелета, които ще бъдат поставени първоначално от западната и от южната страна, коментира Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Владиката допълни, че в знак на благодарност към дарителите, имената им ще бъдат споменавани на всяка Божествена света литургия.

Катедралният храм е построен през 19-ти век. Той е осветен частично през 1886 година от митрополит Симеон. Пълното му освещаване става през 1910 г., а окончателното му оформление, както го виждат и днес жителите и гостите на Варна е в периода 1940-1942 година.

„Този храм в цялата си историческа същност е преживял много тежки събития. Той е граден в следосвобожденската епоха, като основният камък е положен през 1880 г. и 6 години по-късно, на 30 август, е първото му освещаване.

24 години са били необходими за пълното обзавеждане, за изработването на иконостаса, за цялото оформление и след 1910 година става действащ православен храм, вторият по големина в България след „Св. Александър Невски“ в столицата. Той е емблема на Варна“, коментира още митрополит Йоан.

Previous post Д-р Брънзалов: Защо младежите са по дискотеките, а навън да ходим маскирани
Next post И Адвокатски съвет – Пловдив поиска освобождаването на Гешев