Чадър? След жестока трагедия: Пожалиха джигит, убил легендарен каратист

Избягал от местопроизшествието джигит, причинил смъртта на създателя на карате клуб Локомотив – София сенсей Спас Спасов, е на свобода срещу „подписка“. Повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу 26- годишния Денислав Петров пък е възможно най-лекото, пише в. „Телеграф“.

Софийската градска прокуратура е приключила разследването на пътния инцидент, при който в началото на юли 2022 г. сенсей Спас Спасов бе прегазен от камион.

Жестоката трагедия се случва, докато легендарният треньор пресича бул. „Гоце Делчев“ в столичния квартал „Красно село“.

Вместо да спре след инцидента, шофьорът на камиона убиец Денислав Петров бяга от местопроизшествието. Бдителни граждани обаче препречват пътя му с кола и успяват да осуетят бягството до идването на полиция.

Въпреки това по неясни причини родната прокуратура е пожалила джигита и му е повдигнала обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост. Това означава, че извършителят може да се размине с условна присъда. Нещо повече, в момента Денислав Петров е пуснат с най-леката мярка за неотклонение „подписка“, въпреки че по делото е установено, че не живее на адреса си.

Сенсей Спас Спасов е един от най-добрите родни каратеки и бивш служител на СОБТ. През декември 2022 г. Спасов посмъртно бе награден с почетна монета за цялостен принос в развитието на спорта. На събитието присъстваха редица спортни деятели и хора на изкуството.

Хората настояха за справедлив процес, а в медийни публикации се появи името на наблюдаващия прокурор Василена Анастасова, която бе упрекната в бездействие по случая.

Тогава между прокуратурата и сина на Спасов – Димитър Спасов, по прякор Митко Каратиста, прехвърчаха медийни искри, тъй като година след инцидента се оказа, че прокурорката дори не си е направила труда да отнеме шофьорската книжка на Денислав Петров.

Това доведе до отстраняването на Атанасова от делото, а разследването бе поверено на неин колега. Сега предстои да бъдат отделени материали от това дело, които да установят възможност за евентуален „прокурорски чадър“, разпънат над обвиняемия.