ЦИК с три варианта за машинния вот, питат фирми за цената и доставката

ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия изпрашат писма до няколко български фирми – доставчици на такова оборудване, за да ги питат разполагат ли с разработен и действащ модел на машина за гласуване, който да отговаря на изискванията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния вот на изборите за ЕП преди година.

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, в това число на машината и на базовия софтуер, както и данни

какъв би бил срокът за производство и доставка.

За целта се предвидени три варианта – за доставка на 10 000 устройства, 12 500, както и за 25 000. Според текстовете в Изборния кодекс машинен вот трябва да има в секциите с над 300 избиратели, без тези в чужбина и специалните – затвори, кораби, болници и домове. Това прави около 9500 секции, където ще са нужни по една или две устройства.

Именно затова варира и бройката на устройствата, които трябва да се осигурят. Според експерти, сред които и шефът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов, ще са нужни над 20 000 машини. Цифрата 25 000 пък е заложена като отправна точка в извършеното пазарно проучване от „Информационно обслужване“ за

евентуални международни партньори.

Самото проучване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе предизвикало полемика и с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха проект на техническа спецификация за машините.

Сега с писмо до ЦИК Дончев им благодари и изтъква, че компетентни да дадат становище по проекта са ДАНС, Държавна агенция „Електронно управление“ и „Информационно обслужване“АД . Именно затова ЦИК са решили да искат становище с препоръки и от тях. Темата е била обсъждана на едно от последните заседания на ЦИК. Там членове на комисията изтъкват, че въпросът не е само за техническата спецификация, а за складове, машини, техници, с които към момента ЦИК не разполага.

„Без логистика няма как да стане обществена поръчка. ЦИК не разполага с имоти да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна“, изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни НС промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за осигуряването на машините.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share