Хрянът убива всички микроби в дихателните пътища

Хрянът убива всички микроби в дихателните пътища

Околоносните синуси са кухини без значими функции за човешкото тяло. Играят роля в тембъра на човешкия глас, но учените смятат, че това е вторична функция. При зараждането и тъканното развитие на човешкия организъм костните структури се подчиняват на принцип за постигане на максимална здравина с минимално количество костно вещество, което е първопричината за образуването на сложните структури. Те са покрити с лигавица, която е продължение на лигавицата на носната кухина. Тя съдържа множество слузни жлези, отделящи секрет със защитна функция. При простудни, вирусни, бактериални и други заболявания тази лигавица се възпалява – настъпва синузит.

Характерно за синузита е подуване и силно дразнене на лигавицата, затруднено дишане, течение от носа, запушен нос и дори лицеви болки и главоболия. Понеже синусите имат извити каналчета, повечето лекарствени средства не могат да достигнат всички засегнати от инфекцията места, дори специализирани капки и спрейове често са неефективни и се налагат орален антибиотичен прием, нагревки и други процедури. Едно средство от традиционната народна медицина обаче има висока ефективност при нехронични синузити. Истински дар от природата, хрянът е кореноплодно растение, използващо се в приготвянето на горчица.

Хрянът не притежава специфичен аромат, но при рязане или стъргане ензими от разрушените коренни клетки разграждат съдържимото съединение синигрин, което води до образуването на горчично масло – алил изотиоцианат. Именно това съединение придава силно „горчивия“ вкус на храни като горчица и уасаби. В него са налични множество съединения на сярата, които имат силен антибиотичен ефект и могат ефективно да потискат бактериални инфекции.

Известният американски имунолог Уилям Пол още през 70-те години на миналия век открива целебните му свойства. Той доказва, че фермент от хрян при настъргването му повишава активността, забележете, 4 хиляди пъти и унищожава микробите, предизвикващи не само хронични възпаления на дихателните пътища, но и раковите клетки. Т. е., ако започнете да дишате само 1-2 минути настърган хрян, ще се избавите от остри респираторни заболявания, грип, синузит, ангина, тонзилит, хронично възпаление на белите дробове.