Христо Ковачки осъди екоминистерството за 25 милиона лева

Държавата ще трябва да плати близо 25 млн. лв. на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“, ако Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд – София град. През август 2020 г. първоинстанционният съд постановява, че екоминистерството е ощетило електроцентралата като ѝ е определило по-малко от необходимите ѝ безплатни парникови квоти за работата в периода май 2010 – май 2011 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е орязало даваните от държавата парникови квоти за ТЕЦ „Брикел“. Ведомството предоставяше такива на всички замърсители на въздуха с въглеродни емисии. С течение на времето тези квоти намаляваха и вече не се разпределят. С решение на зам.-министър на околната среда на електроцентралата са били орязани исканите от нея безплатни квоти. Те бързо били изразходени и се наложило дружеството да купува допълнително 892 хил. квоти за посоченото време.

Заради намаляването на предоставените държавни безплатни квоти, на дружеството се наложило да си закупува такива, за да избегне сериозни глоби за замърсяването на въздуха. В съда са представени фактури за 22.4 млн. лв., а дружеството претендира и за лихви от 9 млн. лв. върху тази сума.

Административният съд – София град приема претенцията, но орязва главницата по фактурите на 17.453 млн. лв., а лихвата изчислява на 7 млн. лв. към датата на разглеждането на делото с изрично посочване, че размерът ѝ се формира към датата на погасяването ѝ. Това решение се обжалва и се предстои окончателно произнасяне.

Откъде МОСВ ще извади претендираните пари, ако ВАС потвърди решението на първата инстанция, не е ясно, пише „Медиапул“.

Това съвсем не е първият случай, в който ТЕЦ „Брикел“ и други енергийни дружества на Ковачки печелят срещу държавата заради решения на нейни органи по въпроси с парниковите квоти.

Миналата година екоминистерството няколко пъти спря ТЕЦ „Брикел“, но дейността му бе възобновявана по решения на съда. Накрая от дружеството обявиха,че няма да горят боклуци, а започват да се газифицират.

Previous post Ново: Subaru представи крос-комбито Outback
Next post Жестокият Марин потроши от бой майка си, отива в пандиза