Христо Иванов: „Да“ на кабинет на Слави, „не“ на министри на ДБ в него

Христо Иванов: „Да“ на кабинет на Слави, „не“ на министри на ДБ в него

„Ще подходим отговорно към всеки опит на „Има такъв народ“ да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна“. Това заяви пред БНР шефът на ПГ на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ Христо Иванов. Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

По думите на съпредседателя на „Демократична България“ около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи „управление на промяната“.

„Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа“, добави Христо Иванов.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

„Страната е изправена пред три кризи – здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява“, добави депутатът.

Христо Иванов коментира, че политическите сили вече са „на полусъединител на нова предизборна кампания“.

Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание“, заяви редседателят на ПГ на „Демократична България“, във връзка с внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение в Изборния кодекс, според които президентът да назначава членовете на ЦИК.