Христофор Събев: Луканов искаше да се срещнем, но не отидох! Убиха го заради милиарди

– Ваше Високопреосвещенство, минаха 31 години от промените и всички сме недоволни от Прехода. Защо не се получи?

– В началото имаше идеализъм, големи надежди. Да, наистина днес сме свидетели на нещо по-добро от времето на тоталитаризма, макар че не е това, което очаквахме. Но поне има свобода – най-висшия дар, даден ни от Бога, какъвто нямахме преди 1989 г.

Включих се в събитията в началото на прехода не от недоволство, а просто защото исках религиозни свободи в България. Моята кауза беше тази – да се възстановят семинариите в Черепиш, в София. Като шеф на Комисията по вероизповеданията в 36-ото НС върнах имотите на църквите, Коледа и Великден станаха официални празници.

Аз самият съм недоволен от постигнатото – исках да се създаде средна класа, но не бе допуснато това да стане. Имаше грабеж. Ние, първите, започнахме борбата за промени с идеализъм. След нас обаче в СДС дойдоха алчни, корумпирани хора, мнозина от тях се оказаха сътрудници на ДС. Като Петър Дертлиев, Стефан Савов, на чието име дори е кръстен софийски булевард. Истина е – има информация в архивите.

– Коя беше основната грешка на Прехода?

– Трябваше от самото начало да се формира единна организация, каквато се опита да направи по-късно Иван Костов. Той обаче допусна хора, подобни на Г-н Десет процента Александър Божков, племенник на Соня Бакиш. Ходил съм лично при него, искал съм помощ за един филм. Веднага ме попита: „Аз какво ще получа?“. Бог ми е свидетел – взех си шапката и си тръгнах.

Преходът беше яхнат от алчни хора, груби материалисти. Не беше необходимо да се бърза нито с приватизацията, нито с реституцията. Трябваше да има обществен контрол върху всички подобни действия, за да бъде преходът демократичен.

Внасях законопроекти в НС за 10 милиарда нисколихвени кредити за малки предприятия – депутати от БСП обаче гласуваха против, не искаха средна класа. Искаха всичко да бъде разграбено по-лесно, разрушено. Комунистите казваха: Ще ви накараме да съжалявате, че не искате старото! Преходът ги превърна в червена буржоазия, станаха пак олигархия, но вече капиталистическа, безконтролна, т.е. от социалистическия феодализъм тогава скочихме не в градивен, а в див капитализъм.

– Режисирани ли бяха превратът на 10 ноември и самият преход?

– Превратът си беше техен, на БСП. Беше дворцов преврат – свои свалиха Тодор Живков. Но имаше и пръст отвън, от Москва – на Михаил Горбачов. Превратът беше под съветско влияние.

Горбачов предпочете друг път за развитие на СССР, ала не му дадоха възможност да го осъществи. Напразно го обвиняват – след него дойде Борис Елцин, алкохолик, който всъщност разби СССР и соцсистемата, за което обвиняват Горбачов. Точно Елцин назначи за президент Путин, който управлява с твърда ръка вече 20 години.

Но аз обичам и Русия, и Америка – приятели имам и в двете страни.

– Защо СДС се сви? Къде остана синята идея, вдъхновение за милиони?

– Мен ме отстраниха бързо. Стефан Савов, който има досие, изигра много отрицателна роля. Имаше мътни неща – докато се е водел на заточение, вземал изпити по право, за което при комунизма се искаше картбланш на ОК на БКП. Ето такива хора превзеха СДС.

След като махнаха Савов като председател на Народното събрание, той накара Филип Димитров да подаде оставка като премиер. Филип не е корумпиран човек, никой не го караше сам да поиска вот на доверие, спокойно можеше да не си прави харакири. А като свалиха кабинета на СДС по тоя начин, трябваше веднага да започнат опозиционна борба и пак щяха да се върнат на власт, тогава нямаше друга такава сила. Но дойде правителството на ДПС и започна голямото разграбване.

Но не само неподходящи хора съсипаха СДС. Имаше система, която работеше. Имат основание твърденията за сценарий на ДС – те имаха агенти в СДС. За много хора се знаят досиетата.

Ние, основателите на СДС, настоявахме да има лустрация – да се знае историческата истина за всички изявени обществени фигури. Трябваше това да стане още в началото на Прехода.

– Имали сте доста неприятности с властите преди 1989 г. Защо бяхте неудобен?

– Сам съм си виновен за неприятностите – исках да извоювам свобода, каквато нямаше. Като ученик ми намалиха поведението за „участие в кръжок за изучаване на религиозна литература”. Истината беше, че просто ходех на църква и разговарях с протосингела във Велико Търново.

През 1972 г., точно преди да се дипломирам, пък ме арестуваха по донос. Тогава подписах декларация, че няма да се занимавам с политика. И 15 години спазвах това.

Беше голяма грешка, че станах първенец на випуска в Духовната академия, единственият с отлична диплома. Хора с тройки станаха владици, аз не станах, но се радвам, че е така. Всъщност Търновският владика Стефан ме е предложил за архимандрит, но получил отказ на Синода и Комитета по въпросите на вероизповеданията, които бяха под влиянието на ДС – сторил съм им се подозрителен, завършил съм и физика, и богословие.

Работих две години на Космическата станция на връх Мусала, след това ме пратиха на Тяншан за изследване на космически лъчи. Изписаха се глупости, че били секретни обекти. Нищо подобно, никога не съм работил в секретни обекти. Ползвахме стара апаратура – медни тръби, гайгерови броячи.

След като направих шествия с икони през 1988 г., ми заведоха дело за оперативна разработка „Фанатик” – „за вражеска и подривна дейност срещу НРБ”. 80 дни бях следствен, обвиняем.

– Защо отказахте да се извините на патриарх Максим?

– На 30-ия ден в следствието влезе ген. Калев от ДС, член на ЦК на БКП, и ми предложи вариант – да се извиня на патриарх Максим, срещу което няма да лежа в затвора. А ме грозяха минимум 15 години по постановката, която ми готвеха.

Не го направих – не можех да се извиня на човек, който нарича икуменизма Божия повеля, участвал е в общи молитви с другите вероизповедания и според 45-ото правило на апостолите отпада от църквата. Да оставим настрана факта, че е бил назначен за патриарх от Политбюро и Тодор Живков, за което има архивен документ. Бил е и сътрудник на ДС – разполагам с документ от Комисията но досиетата, според която полк. Георгиев, шеф на Трето управление на ДС, пише до вътрешния министър през 1959 г., че митрополит Пимен и епископите тогава Йона и Максим са сътрудници на ДС. Шофьорът на Максим, който му беше лична охрана – Стоян Крушкин, беше генерал! Представете си за какви зависимости става въпрос! Не можех да се извиня на човек, обслужвал комунистическия режим!

През октомври 1989 г., под натиска на външни сили, излязох от ареста под гаранция – предстоеше международен екофорум. Направих панихида за жертвите от Чернобил в софийския храм „Свети Димитър”, дойдоха дипломати, свещеници. Внесох петиция за религиозни свободи, подписана от фигури като Радой Ралин, Желю Желев, Константин Тренчев.

– Мит ли са куфарчетата на Андрей Луканов?

– Партийни функционери са прали пари навън още преди 10 ноември – знам това от достоверни източници. Луканов искаше да се срещнем, но не отидох. Той раздаваше средства наляво-надясно, искаше да направи капитализъм в България. Даваше преди всичко на верни хора, но те, като грабнаха парите, забравиха да ги върнат. А инфлацията им изяде дълговете. Не бях в България в онова кошмарно време на огромната инфлация – 1997-1998 г. На бърза ръка се появиха кредитни милионери – беше нагласена работа.

А Луканов го убиха, защото ставаше дума за милиарди, както по-късно и при Илия Павлов.

– Корупцията ли е най-голямото зло днес?

– Знам от хора, на които вярвам, че за да станат свещеници в София, са дали 5000 лева симония, нарушили са 29-ото правило на апостолите – даване на подкуп за получаване на църковен пост. Същата е корупцията и в икономиката.

– Защо не Ви видяхме на сегашните протести?

– Не ходих на протестите, защото нямаше до кого да застана – на тях присъстват разнородна маса хора. Част от тях бяха и платени отвън – хора на Божков. Всъщност едни комунисти искаха оставката на други комунисти.

– Защо другите соцстрани се справиха по-успешно с прехода към демокрация?

– Липсата на лустрация у нас попречи много. Във всички други страни имаше лустрация, включително в църквата. Там не позволиха сътрудници на ДС да бъдат духовници, а при нас всичките висши духовници са били такива, освен новите, разбира се. Никой у нас не бутна сътрудниците на тайните служби в различни сфери, дори имат по-добри постове.

– Как Ви изглежда днешна България?

– Минаха 31 г. от началото на промените. Мойсей е водил богоизбрания еврейски народ 40 години из пустинята. Въртят се в кръг, докато си отиде поколението, което е било в робство. Така че и при нас – трябва да минат поне още 10 години, за да дойдат нови хора.

България ще започне да се оправя. Тя е на най-долната палуба на световния кораб и ще се качи нагоре.

– Накъде обаче върви светът?

– Лошото е, че според Апокалипсиса корабът като цяло потъва. Пандемията е само един от признаците – не остават много години на света.

Съдя по Библията, която определя интервалите от време. Решаваща дата е предсказаната точно в Библията – 1967 година, когато евреите взеха най-важния за тях град – Йерусалим, при управлението на Голда Мейр.

Евреите ще направят всичко възможно, за да възстановят Храма на Соломон на хълма Мория, където сега е джамията на Омар със златното кубе.

Лошото е, че когато се възстанови храмът, ще дойде антихристът. А това време е близко: бройте едно поколение след 1967 г. – 70-80 години според Псалмите на цар Давид. Т.е. наближават страшните времена и пандемията е само началото.

Според Библията една трета от човечеството ще загине от неконвенционални оръжия. Написал съм предупредителен сценарий на Апокалипсиса – „Опасност, по-гореща от смъртта”, който съм регистрирал в библиотеката на Конгреса в САЩ.

– Вие сте доктор по квантова физика и доктор по богословие. Не се ли раздвоявате между наука и вяра?

– Не се раздвоявам, Бог ми се разкрива по два начина. Чрез науката изучаваме творенията, чрез които въздаваме слава и почит на Твореца. Всъщност не познаваме 94 процента от Вселената – тъмна материя, тъмна енергия.

Аз съвсем не съм първият учен и свещеник едновременно. Много от откритията са правени от религиозни дейци.

Николай Коперник е бил свещеник и политик. Биологът ботаник Георг Мендел, основателят на генетиката, е бил абат на манастира в Бърно. Белгийският богослов и професор по атомна физика Жорж Льометр създава идеята за Големия взрив като теория за произхода на Вселената.

Семинария и физиология е завършил руският учен акад. Иван Павлов, носител на Нобелова награда за медицина. Явно много научни открития са правени по божие откровение.

– Каква е Вашата молитва за България?

– Не съм спрял да се моля за България. Бденията си през 90-те години винаги завършвах с „Бог да пази България!“. Първи аз използвах този призив след годините на комунизма. И България, и светът ще оцелеят, но ще преживеят много трагични неща.

– Каква е днес Вашата кауза?

– Промените не ни доведоха до развръзка, но по-важно от резултата е каузата да е свята.

Винаги съм бягал от материалните неща. Нямам собствено жилище, въпреки че бях депутат и не съм водил прахоснически живот. Даваха ми жилище в София, отказах.

Бързо се върнах от Америка – имам работа за вършене тук. Където ми каже Господ, там ще отида – самият той не се побоя да отиде в Ада. Моята църква е по Юлианския календар, имам съюзник на остров Саламин в Гърция -митрополит, също Христофор.

Моята кауза е да давам кураж на хората да не се боят. Не бива да ни плашат със страха от смъртта. Трябва да се пазим от вируса, ала да не се страхуваме. И смъртта не е страшна, щом Бог я е победил.

в. „Марица“

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share