Храните, които столетниците ядат и онези, които избягват

Здравето на човек до огромна степен се дължи на хранителните му навици и вкусове. Следователно, специалните видове диети или спазването на определени храни могат значително да удължат живота, пише zdrave.to.

Според създателя на научни документални филми Дан Бютнер, столетниците имат много сходни хранителни навици. Ако те могат да се спазват за дълъг период от време, вероятността да доживеете до дълбока старост се увеличава.

Според експерта тайната на дългия и активен живот е много сложна, пише South China Morning Post. Това е комбинация от социални връзки, влияния на околната среда, качество на съня и др. Храненето обаче си остава една от най-важните части от пъзела.

Оказва се, че диетата на столетниците е с повече варива, ядки, хляб с квас и риба. Значително по-малко месо, мляко и яйца. Месо такива хора ядат не повече от два пъти седмично. Млякото и яйцата също се консумират до минимум.

Столетниците предпочитат сурови и варени зеленчуци и пълнозърнести храни. В същото време се избягват продуктите на дълбока преработка – става дума за колбаси и консерви.