Хората с увреждания днес са във фокуса на света

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Като общество трябва да осъзнаем, че хората с увреждания се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Previous post ПСЖ взе реванш от „Юнайтед“, Жиру с 4 гола за „Челси“
Next post Майката на Андрей Баташов с разтърсващи думи 10 г. след смъртта му