„Хонда“ се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021

„Хонда“ обяви, че се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021. Японският производител осигурява двигатели за „Ред Бул“ и „Алфа Таури“, като оставя и двата отбора в търсене на снабдител от 2022-а.

От „Хонда“, който първоначално се завърна в най-престижната автомобилна надпревара след 9-годишно отсъствие през 2015-а с „Макларън“, заявиха, че си тръгват, за да „се борят за реализацията на неутралитет от въглероден диоксид до 2050 г.“ с проучвания и развитие в нови двигатели и енергийни технологии.

„Ред Бул“, който премина от „Рено“ до „Хонда“ двигатели миналата година, сподели, че „разбира и уважава“ причините на японския конструктор за напускане, и че тяхното действие няма да се отрази на поетия ангажимент към Ф1 след подписването на нов договор миналия месец. Но това ги оставя без алтернативни снабдители за двигатели във Ф1.

„Като тим ние разбираме колко трудно е било за „Хонда Мотор Къмпани“ да стигне до това решение да се оттегли от Формула 1 в края на сезон 2021. Промяната на фокуса в рамките на автомобилната индустрия доведе до решението на „Хонда“ да насочи своите ресурси към друга сфера и ние разбираме и уважаваме причините зад това.

Тяхното решение представлява очевидно предизвикателство за нас като отбор, но ние сме били тук и преди, и с нашата сила и дълбочина сме добре подготвени и екипирани да реагираме ефективно – нещо, което доказахме и преди. Разочаровани сме, че няма да продължим сътрудничеството си с „Хонда“, но същевременно сме изключително горди от съвместния ни успех, след пет победи и 15 подиума за двата отбора, ръководени от „Ред Бул“, и благодарим на всички в „Хонда“ за техните невероятни усилия и отдаденост“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share