Хитрите търговци: Всеки десети кантар на пазара ни мами

Пак далавера от хитри българи – един от десет кантара по сергиите е менте и мами в грамажа, установи проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От контролното ведомство уточниха, че става въпрос за електронни везни, които не са предназначени за търговска употреба. Експертите ги наричат „черни“ и те най-често са произведени в най-многолюдната държава в света и не се знае точността им на измерването, пише „Монитор” в своята тема на деня.

Този тип везни са и много евтини. Най-често продават в различните интернет магазини за по 30-40 лв. и са предназначени за използване в домакинствата. Стойността на качествена везна за търговска употреба е около 1000 лв., припомниха от ДАМТН.

В информацията на контролното ведомство се казва още, че 15 на сто от проверените везни не отговарят на законовите изисквания за кантарите. Резултатите показват, че 114 кантара са нередовни.

Съставените актове за административни нарушения са 103, а на други 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

От началото на месеца досега ДАМТН провери общо 26 общински пазари и борси из цялата страна. Така са проверени 751 търговци от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

Инспекциите целят да се проследи дали търговците спазват изискванията по Закона за измерванията, като лица, които използват везни с цел търговски плащания.

Инспектирани са общо 801 кантара, като за 80 от тях е установено, че не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях.

Други 34 пък не са преминали изискуемата последваща проверка. За търговските везни се изисква това да се прави ежегодно.

От данните става ясно също, че при някои борси нарушенията надвишават средния процент несъответствия за страната. Тук попадат два пазара в София – в кв. „Борово“ с 66% несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40%. В страната се открояват Общински пазар „Младежка“, район Централен в Пловдив с 41% несъответствие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46% несъответствия и Стоковото тържище в Сливен с 33% несъответствие.

От агенцията припомнят, че проверките ще продължат до края на октомври във всички региони на страната. Там, където са засечени повторни нарушения пък, ще има последващи проверки.

От ДАМТН уточниха, че на дисплея на електронните везни преди претеглянето на продукта трябва да свети нула.

Решим ли да си купуваме хранителни продукти от сергия, трябва да се научим да гледаме дисплея, защото често кантарът е скрит зад купчините от плодове и зеленчуци и щайгите. Това съветва Богомил Николов от „Активни потребители“. По думите му, подобно разположение на уреда за измерване винаги буди съмнение.

„Най-старият номер на търговците по пазарите е да манипулират грамажа на покупката със скрити тежести върху везната“, припомня той.

„В този случай не е нужно да гледаме, едвали не под кантара на сергията. Важното е наличието на пазара на контролна везна, където може бързо да се установи дали не са ни „ударили“ в кантара“, припомня експертът. „Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да сигнализира ръководството на пазара”, добавя Николов.

Според запознати разлика в грамажа може да се получи и с пакетирани продукти и най-вече със зеленчуците в супермаркетите. Причината е, че от престоя им на щанда те губят вода и олекват, особено ако са по няколко дни.