Хиляди казаха „не“ на блокадите в Германия

Хиляди казаха „не“ на блокадите в Германия

Хиляди се събраха в центъра на германския град Лайпциг в събота, за да поискат отмяна на ограниченията, въведени от властите срещу бързото разпространение на коронавирус, предаде РТ.

Според изчисленията на местните медии около 19 000 души са казали „не“ на частичната блокада.

Митингът беше разрешен от градската управа, но при условие, че участници носят маски и поддържаха социално дистанциране. Почти никой от събралите се обаче не следваше тези насоки.

Хората призоваха за незабавната отмяна на блокадата.

На някои плакати бяха изобразени германският канцлер Ангела Меркел, вътрешният министър Хорст Зеехофер, американският технологичен милиардер Бил Гейтс и други видни фигури, облечени в затворнически одежди. Протестиращите настояват, че това са хората, които са виновни за налагането на глобални заключения и зад това, което според тях е заговор за коронавирус.

Според съобщенията членове на няколко десни групировки също са били забелязани в демонстрантите.

Докато митингът досега е бил предимно мирен, снимки от местопроизшествието показват, че полицията е арестувала участници.

Досега Германия е регистрирала повече от 654 000 потвърдени случая на Covid-19 и над 11 000 смъртни случая и е влязла в нова частична блокировка на 2 ноември. Ресторанти, барове, театри, кина и фитнес зали са принудени да затворят за месец, а частните събирания са ограничени до 10 души от не повече от две домакинства.

Германия все още не е достигнала пика на Covid-19 и е в решаваща фаза на борбата с вируса, предупреди министърът на здравеопазването.