Хиляди български студенти ще отидат на лятна бригада в САЩ

Хиляди български студенти ще отидат на лятна бригада в САЩ

Около 3000 студенти ще заминат на студентска бригада (Work and Travel USA) това лято. Те са близо 100% от заявилите желание за участие в програмата за обмен „Работа и пътуване в САЩ 2022“, съобщи Асоциацията на агенциите за международен и културен обмен със САЩ.

Към края на февруари имаше риск да заминат много по-малко студенти, около 800. Сегашните прогнози сочат, че всички желаещи, които отговарят на условията, ще могат да заминат за САЩ в периода 20 май – 15 юни.

Председателят на асоциацията Светлан Данев предаде, че Посолството на САЩ в България, най-вече консулския отдел, иска да благодари на студентите. „Въпреки намаления си работен капацитети и ограниченията, произтичащи от пандемията, те взеха предвид интереса от страна на българските студенти и направиха така, че да насрочат необходимите интервюта по всички заявки, постъпили в агенциите за международен културен обмен, а студентите съответно да заминат навреме. Оценяваме високо този жест в условията на сложна международна политическа и епидемична обстановка“, допълни още той.

Много американски работодатели разчитат на студентите по международната обменна програма. Повечето от тях са увеличили заплащането до $15-20 на час и предложиха допълнителни бонуси, намаляване на разходите за настаняване, отстъпки за храна и др.

Най-популярните дестинации сред българските студенти са Източното крайбрежие, националните паркове и Аляска.