Хванаха жена, играла роля на „муле“ при ало измама

Задържаха 45-годишна жена от село Георги Дамяново, която е била съучастник в телефонна измама, съобщиха от полицията. Работата по случая е започнала след получаване на сигнал, че 79-годишна жена от Шумен е била измамена по телефона на 19 май.

Неизвестен се представил за лекар, въвел я в заблуждение, че нейна близка има нужда от операция. Той е съобщил, че е необходима парична сума за лечението ѝ. Сумата от 4500 лева жената хвърлила през терасата, а след това разбрала, че е измамена. Криминалисти са влезли в дирите на помагач на телефонната измама.

Изяснили, че „мулето“ е жена. На 13 юни, след проведени множество действия, е установена и задържана. Пред криминалисти обяснила, че в схемата попаднала след като пуснала обява, че търси работа. С нея се свързал мъж, който се представил за лекар. Обяснил, че е собственик на клиника за смяна на стави и че има нужда от куриер, който да му носи документи и капаро от възрастни хора, които имат нужда от услугата му. Обещал за всеки курс да ѝ плаща между 200 и 300 лева.

На 17 май я потърсил по телефона, пратил я на адрес в Шумен. Тя взела пакет с пари хвърлен от възрастна жена през тераса, след което трябвало да го достави в Русе и да го предаде на „лекаря“. Така и не се срещнали.

Оставила парите в кош за боклук, като за куриерската услуга си взела обещаното възнаграждение. Напомняме на хората, които търсят работа чрез обяви да бъдат изключително внимателни. Ако получат предложение за работата във фирми без договори като куриери на документи и парични суми, които да бъдат оставяни до табели на населени места, камъни и други нетипични места е сигурен белег, че става въпрос за измама.

Припомняме ви, че съучастниците в измами и помагачи носят наказателна отговорност. Работата по документиране на случая продължава.