Хасан Адемов: Трябва да има по-сериозни мерки, но да бъдат осъзнати

„През последните две седмици беше ясно, че трябва да се пристъпи към по-сериозни мерки. Развитието на COVID инфекцията в останалите европейски страни показа, че няма как да се разминем с по-меки мерки, с мерки, които да не причиняват никакви неудобства – нито на бизнеса, нито на останалите български граждани. Най-накрая стигнахме до извода, макар и позакъснели доста във времето, че трябва да има по-сериозни мерки, които да бъдат разбрани и осъзнати от българските граждани“. Това заяви шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов от ДПС пред БНР.

Той бе първият депутат, който се разболя от коронавирус при първата вълна през пролетта. Мерките досега са били „непоследователни, недобре обяснени и нелогични“. Голяма част от мерките не бяха осъзнати от обществото, допълни Адемов и попита при положение, че досегашните мерки не бяха подкрепяни, каква е гаранцията, че мерките оттук нататък ще бъдат подкрепяни.

Ако обществото приеме идеите на експертите като обективни и наложителни, ще има ефект, прогнозира депутатът от ДПС. Според него трябва да забележим тенденция на спад както в заболеваемостта, така и в смъртността.

„Става въпрос за въздушно-капкова инфекция. Няма как да сложим символична преграда пред вируса“, коментира Адемов в предаването „Преди всички“.

Относно „лутането между медицинската и икономическата целесъобразност“ Хасан Адемов изтъкна, че трябва да доминира медицинската и мерките трябва да се насочат към стабилизиране на медицинската дейност.

С бюджета, който се предлага, има мерки за хората, но тези за бизнеса няма да са достатъчни за преодоляване на щетите, които бизнесът ще понесе сега, с тези мерки, подчерта още Хасан Адемов. „Не стигат буферите в бюджета“, посочи той.

Ефективността на мерките ще зависи и от бързината, с които ще достигнат до бенефициентите, отбеляза още Хасан Адемов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share