Хасан Адемов за 50-те лв.: На управляващите им се иска да се харесат

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обясни пред БНТ какви са възможностите пред пенсиите от догодина. В студиото на „Денят започва“ той напомни, че докато нещо не се договори, не може да се коментира.

По думите му тези 50 лв., които се дават всеки месец на пенсионерите, са във връзка с предстоящите избори. „Би трябвало да се приеме като антикризисна мярка заради COVID-19, но …“, заяви Адемов.

Той напомни, че винаги преди годината на изборите на управляващите им се иска да се харесат и сега от това няма да се избяга.

„Това, което предлагат КНСБ, е увеличаването на максималния осигурителен доход на 3 200 лв. В момента средната пенсия е 412 лв, ако минималната стане 300 лв., разликата ще е много малка. 478 млн. ще са нужни, ако се увеличат минималните пенсии у нас. КНСБ предлагат и увеличение на пенсиите между 300 и 369 лева, те пък да бъдат увеличени с 10%, което би струвало още около 40 млн.лв“, каза Адемов. Той изтъкна, че нито синдикатите, нито който и да било може да предлага увеличение на пенсиите. Причината- в закона е написано, че само НОИ може да предлага промени.

„Очевидно е, че има политическа намеса. Пенсионната система е важна, добре е да говорим за увеличение на пенсиите. В момента трябва да се държи и сметка на бюджета на ДОО. Разходите са 13 млрд. лв, а приходите от осигурителни вноски са 5 млрд. лв“. каза още Адемов.

Той поясни, че над 4 милиона души са осигурени в частните пенсионни фондове. „Но има два проблема- единият е коефициентът на редукция, той трябва да е 7-8%, а не 20%, а другият е срокът от 5 години за прехвърляне на пенсиите, който е 3 пъти отлаган. По информация на дружествата по индивидуалните партиди на хората, доходността вече е положителна въпреки кризата свързана с коронавируса“, обясни още Адемов. Той обясни, че в момента на публично обсъждане са проблемите на хората с увреждане.

„Сега индивидуалната оценка отпада от гледна точка на облекчаване на административната тежест. Това пък би облекчило много хората с увреждания“, изтъкна Адемов. Той поясни и че Кодексът за социална подкрепа трябва да е готов до 4 месеца и допълни, че с колективен трудове договор се предвижда извънредният труд да е до 300 часа.