Хакери са ударили телефона на Лиз Тръс, информацията за това е била потулена

Британското правителство бе призовано да започне разследване на твърденията, че телефонът на Лиз Тръс е бил хакнат, когато е била външен министър. Смята се, че хакерите са се сдобили с „чувствителна информация“, съобщават от БНР.

„Мейл он сънди“ изнася информация, че лична кореспонденция на Лиз Тръс с международни служители, включително засягаща войната в Украйна, е попаднала в чужди ръце. Хакването на телефона на Тръс е било открито по време на лятната кампания в надпреварата за лидер на торите и нов премиер на страната, но новината е била потулена, допълва вестникът. Британското правителство заяви от своя страна, че има солидна защита срещу киберзаплахи.

Говорител на Даунинг стрийт 10 допълни, че правителството „не коментира мерките за сигурност на отделните лица“. „Мейл он сънди“ твърди, че подробностите за хакерската атака са били потулени от тогавашния премиер Борис Джонсън и секретаря на кабинета Саймън Кейс. Вестникът дори сравнява действията на Кейс с „новинарско затъмнение“. Вестникът съобщава също, че размяната на съобщения между Лиз Тръс и близкия ѝ сътрудник Куази Куартенг, когото тя направи финансов министър, когато стана премиер, също са станали обект на хакерската атака.

В интервю за Скай нюз председателят на парламентарната комисия за отбрана Тобайъс Елууд заяви, че има постоянна заплаха от Русия и че руските хакери стават все по-добри, макар и да се вземат всички предохранителни мерки. Той посочи, че е необходимо допълнително разследване на разузнаването и на комисията по въпроси на сигурността.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share