Хайдутите ползвали билката ранилист за всичко

Ранилист или наричана още хайдушка билка, червен вятър и бетоника, е растение, което е ценено още от хайдутите. Те са я използвали за всичко. Има информация, че тя засилва имунната защита, благоприятно въздейства и при нервно изтощение и виене на свят, както и при подагра и жлъчни заболявания, пише ФОКУС.

Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие – за намаляване на излишните килограми при затлъстяване.

В България ѝ казват също раковче. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунно укрепващи растения.

Ранилистът е растение средно на височина (30-60 см), с квадратни, мъхести стъбла. Имат светъл цвят и дебел корен, който обаче е лесен за изкореняване. Предпочита леко влажна, неутрална пред кисела почва и затова се среща по пасища, ливади и открити гори.

Листата са наситено малахитово зелени, тесни, със сърцевидни основи. Повърхността на листата е покрита с жлези, съдържащи ароматни, горчиви масла. Листата растат широко разположени нагоре по стъблото в противоположни двойки.

Цветовете са светло лилави, подредени в плътни пръстени, които образуват къси шипчета. Венчелистчетата образуват дълга тръбичка, която завършва с две устнички, като горната устна е извита, а долната е плоска с три равни части. Ранилистът цъфти от юни до септември. След като билката прецъфти се образуват четири кафяви, гладки триъгълни плодчета.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share