Французите ще излизат навън с разрешения

Гражданите на деветте френски града, където е въведен полицейски час от 21 до 6 ч. местно време заради коронавируса, ще могат да напускат домовете си в тези часове за ходене на работа или за предварително резервирани пътувания, ако покажат специално попълнени документи, които им разрешават това, съобщи френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Формулярите за тези документи ще са достъпни на сайта на правителството. Отделно са нужни и удостоверения от работодателя или друг тип документи, доказващи неотложен повод за излизане навън след полицейския час. Изключения ще се правят и за хора, които отиват на лекар, помагат на хора с ограничени възможности, пристигат в града с късен полет или влак или разхождат домашни любимци.

На пресконференция Кастекс съобщи още, че на ресторантите ще бъде позволено да доставят храна по домовете по време на полицейския час, който обхваща около 20 милиона души и е предвидено да продължи най-малко четири седмици.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че 12 000 полицаи ще следят за спазването на полицейския час. Той добави, че полицията няма да налага спазване на правилото за събиране на не повече от шест души при частни прояви.

Глобата за нарушение на полицейския час ще е 135 евро. След три нарушения глобата скача на 3500 евро и е възможно и осъждане на затвор до 6 месеца.

Финансовият министър Брюно Льо Мер каза, че пострадалата от пандемията хотелиерска индустрия на Франция ще получи всичката възможна помощ, за да оцелее от полицейския час в Париж и други осем града.

Льо Мер съобщи, че държавно гарантираните заеми, които вече са въведени за засегнати от Ковид-19 ще бъдат удължени с шест месеца до юни 2021 г.

Previous post BMW пуска спортни модели с 4х4 задвижване
Next post Лондон затяга мерките от събота