Формула 1 се връща в Истанбул, но без публика

Формула 1 в Турция ще се проведе на пистата „Истанбул Парк“ от 13 до 15 ноември без зрители. Решението е взето по препоръка на здравните власти заради значителния ръст на случаите на коронавирус в Истанбул, Турция.

Първоначалните планове бяха състезанието да се проведе пред публика, но всички, закупили билети, ще могат да ги върнат.

В момента на пистата в Истанбул тече ремонт – пътната настилка по трасето се заменя изцяло със специален плътен асфалт за подобни съоръжения.

Организаторите на състезанието, което се проведе за последно през 2011 г., се надяваха да привлекат поне 100 000 зрители. Говорител на F1 каза: „В Турция очаквахме с нетърпение да видим фенове, но ситуацията в страната показва, че това вече не е възможно и ние напълно разбираме и уважаваме решението.“

Пистата бе построена през 2003 г. , и е на обща площ от 2 милиона и 215 хиляди квадратни метра. Трасето е с дължина 5338 метра, има общо 14 завоя, 6 вдясно и 8 вляво. Радиусът на най-острия завой е 15 метра.

Проектирана е да се кара обратно на часовниковата стрелка, пистата „Истанбул парк“ има капацитет 150 000 зрители и паркинг за 40 хиляди превозни средства.

През годините хиляди българи посещаваха състезанията на Формула 1 в „Истанбул Парк“, тъй като беше най-близкото и лесно достъпно състезание от този клас до България.