Фирма от Златоград, без нито един служител, проектира и изгражда военните бази на САЩ

Златоградска фирма, без нито един служител в региона, проектира и изгражда военните бази на Американската армия в България и други части на света, съобщи 24smolian.com.

Този любопитен факт стана ясен след като на дружеството бе наложено наказателно постановление от НАП за нарушения на изискванията на закона за ограниченията за плащане в брой. Санкцията пък бе обжалвана в съда.

„Връзката със Златоград е само регистрацията ни тук. Имаме адрес в Златоград, но нямаме офис, нито служители, които да работят тук. Нашето дружество има дейност, свързана с проекти в България и извън страната. Дейността е много динамична. Налага се да се извършват оперативни дейности в кратки срокове, което налага и плащане. Ние работим с въоръжените сили на САЩ и правим проекти за военните бази на тяхната армия в различни държави. Става въпрос за изграждане на инфраструктура и обекти, в които да живеят американските военнослужещи. Т.е. налага се например да се отиде, да се види мястото, за което ще се прави проекта, което е свързано с разходи на средства и то сериозни. Когато спечелим проект вече се налага по-продължително присъствие на място, за да се предвидят всички сгради, комуникации и други. Основно строим ние обектите, но ползваме и подизпълнители. В момента са четирима съдружниците в дружеството“, обясни в съда главният счетоводителя на компанията.

Дружеството е отчело оборот от 8 772 000 лева за 2021-ва година, установи проверка на 24smolian.com. Към същата година служителите са 16.

„Управителят беше дал лични средства. Когато изграждаме обект ни се плаща накрая при приключване. И всичките разходи ги авансираме ние. Имаме регулярни плащания само във връзка с поддръжката. В конкретния случай по сметките на дружеството е нямало пари и затова управителят е дал лични средства, които на тези дати посочени в акта и НП са му били връщани на части.

Той е дал повече от 150 000 лева, но са му върнати толкова. Налага се да се плаща на ръка, например на работници в чужбина, защото ние не можем да платим по банка, понеже фирмата ни не е регистрирана в чужбина. Това е само в някои държави. Често сме обект на проверки от НАП, на всеки три месеца, тъй като на нас често ни възстановяват ДДС и защото работим с американската армия“, посочва пред съда счетоводителят.

От Приходната агенция поискаха наказателното постановление да бъде потвърдено

Предстои съдът да се произнесе с решение.