Фирмата на задържания украинец в Пловдив – с оборот 3,7 млн. лева

Фирмата на задържания украинец в Пловдив – с оборот 3,7 млн. лева

Бизнесът на задържания в Пловдив заради съмнения за участие в цигарената мафия 49-годишен украинец Вячеслав Бурма е имал летящ старт.

Още от първите дни дейността на фирмата му „Таби ДВ“ ООД, свързана с търговия и рециклиране на машини за тютюнопроизводство и цигарени изделия, е преживяла истински възход. Компанията е регистрирана в края на август 2018 година, но дейността й започва през 2019. Само за една година оборота, който минава през дружеството е внушителен – близо 3,7 млн. лева.

В компанията работят 29 служители към септември 2020 година. Уставният капитал, с който е основана фирмата „Таби ДВ“ ООД е 10 010 лева, а адресът за кореспонденция и управление е в Пловдив на ул. „Борис Шивачев“ 12. До преди броени седмици обаче, депозираният уставен капитал на фирмата е бил едва 10 лева, като едва на 25 февруари той е увеличен с 10 хил. лева, съобщава „Марица“.

В дружеството собственици са самия Вячеслав Бурма с 4505 акции, както и съпругата му Даниела Любомирова Бурма с 5005 акции. Освен тях в „Таби ДВ“ има още двама миноритарни съдружници – Олександр Ковальов и София Ефименко, които общо държат 500 акции и също са украински граждани. Любопитно е, че новите акционери са влезли във фирмата на 21 март, тази година, като Вячеслав Бурма е отстъпил 500 от своите акции на сънародниците си.

Бурма е украинец, женен за българка. Базата му се намира на „Кукленско шосе“.

Атаката срещу украинеца е била извършена още през март. Все още обаче текат експертизи на задържаната в халетата на фирмата техника. Проверките са назначени от прокуратурата, като досега акцията не е била оповестявана. Предполага се, че дейността на фирмата е служила за прикритие на оборудване на незаконни фабрики за производство на цигари в България. Незаконните обекти бълвали изделия за милиони, ощетяван с много пари е държавният бюджет.

При специализираната полицейска операция са претарашени офиси и складове на фирмата. Открити и конфискувани са около 35 машини за производство и преработка на тютюн и цигарени изделия, както и много части и агрегати за машините.

Наскоро пловдивската полиция разби незаконни подобни фабрики и обекти в селата Калековец, Желязно и Цалапица. Беше установено, че в нелегалните цехове се трудят и работници от Украйна.