Филип Гунев: Системата на МВР е политически контролирана

„Мащабът на купуване на гласове през последните години е много масов, следи се гласуването в рисковите секции, където се знае, че се продават гласове. В тези рискови секции виждаме, че под някаква форма се контролират гласовете – дали чрез купуване, дали чрез разни мотивации, схемите са безкрайно много. Разследването е много трудно и трябва да се направи в кратък период. Самата търговия е започнала в последните седмици“.

Това заяви бившият зам.-министър на вътрешното ведомство Филип Гунев в студиото на Денят ON AIR.

Според него вниманието е фокусирано върху организираната престъпност, която предлага гласове на политиците.

„Сигнали могат да се пускат и фалшиви. Ако се пусне едно истинско разследване да се види дали наистина се купуват гласове, даденият министър веднага ще бъде обвинен. Разследването всъщност трябва да е политическо. Това, което всички министри се опитват да правят, е да се фокусират върху организираната престъпност, която под някаква форма предлага гласове на политиците. Това са обикновено лихвари, други хора, които контролират група от хора и го предлагат на различни политици“, допълни Гунев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изисква се огромен ресурс за разследване на ниските нива на престъпност, заради което в Европа разследват само средни и високи нива, на мнение е бившият зам.-министър.

„Ниските нива отнемат твърде много ресурс и полицията не може да се справи. При купуването на гласове говорим за близо 1000 рискови секции, където се контролират около 200 000 гласа, което изисква огромен ресурс, а не да чакаме сигнали. Ако чакаме сигнали да разследваме наркопазара, ще получаваме сигнали само от това, което сме видели. Почти няма политически партии, които да не търгуват с гласове“, коментира гостът.

Гунев смята, че системата на МВР е политически контролирана.

„Много трудно се събират доказателства. Проблемът е и структурен. Цялата система на МВР е много директно политически контролирана. Поради възможността министърът да действа като главен секретар. Самият той е поставен под натиск и от политици. Ако министърът беше на позиция, където полицията има по-независима роля, тогава той много трудно ще оказва политически натиск“, добави бившият зам.-вътрешен министър.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share