„Феодалните старчета“ от БАН сърдити на образователния министър

Председателството на Българската академия на науките изразява недоумение и изненада от появилите се в медиите изказвания на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в БАН, както и обидните твърдения за работата на учените и служителите в академията.

По повод разпределението на бюджета на БАН министърът на образованието и науката е цитиран да казва „дали (в БАН) ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени, отбелязват от Академията, с което намекват за връщане назад към думите на екс финансовия министър от първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков, който ги нарече „феодални старци“ и ги вдигна на бунт.

Бюджетът на БАН, одобряван от Министерския съвет, от няколко години се прави по установен списък от дейности, като за всяка дейност е определена съответна сума. Средствата за възнагражденията на академиците и член-кореспондентите в бюджета на БАН, които произтичат от постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за трудови възнаграждения на служителите на академията, включително на младите учени. Необходимо е да подчертаем, че БАН не може да прехвърля свободно средства между двете дейности. Считаме, че цитираните по-горе думи на министъра противопоставят една група от учени на друга, което категорично отхвърляме. Нека отбележим, че повече от половината от академиците и член-кореспондентите не са от БАН, а от висши училища и културни институции, се казва във възражението на академиците.

Председателството на БАН изразява също така категорично несъгласие с думите на министъра „в БАН всички знаем, че можеш и да не работиш.“ В БАН от години съществува строга и регулярна атестация на учените и помощния персонал, от която зависят трудовите възнаграждения. БАН всяка година по закон представя годишен доклад за своята дейност в Народното събрание, който се гласува от народните представители. В последните години получаваме от тях категорична подкрепа за нашата дейност.

През тази година учените от БАН демонстрираха изключителна активност в появилата се пандемия, като по своя инициатива и напълно доброволно подпомогнаха държавата в битката с COVID-19. От многобройните дейности нека само споменем, че учени от БАН бяха на първа линия в болница „Пирогов“ в най-активните месеци на пандемията. Затова изречените от нашия принципал думи са с нищо незаслужена обида за учените и служителите на БАН, както и за самата академия – най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща основната част от международновидимата продукция на страната, казват от БАН.

Previous post Алекс Раева готова и за втора рожба
Next post „Марица“ взе гейм на „Вакъфбанк“, но остана без победа