Фейсбук група организира нелегални партита край Пловдив

Фейсбук група организира нелегални партита край Пловдив

Нелегални партита се въртят край Пловдив в разгара на епидемията, като организацията за купоните се прави в социалните мрежи. Събиранията са с музика и алкохол, като участниците не спазват никакви противоепидемични мерки, пише „Марица“.

Групата за организиране на тайни партита е възникнала още през април. Първоначално възникнала между 9 приятели, но по-късно станала отворена и в нея вече членуват над 450 души. Според източника на „Марица“ всяка седмица се организират по 2-3 партита. Миналия уикенд е имало организиран купон с 30 души в заведение, а са предвидени още нерегламентирани събирания, става ясно от последните публикации в мрежата.

Групата е неоткриваема от търсачките на Фейсбук и Гугъл, защото е видима само за участниците в нея. Членството става само с одобрение от администраторите. В момента актуална тема е студентският празник. За 8 декември организаторите предлагат купони на Цигов чарк и в село до Пазарджик.

В началото целта на групата не е била да се правят големи събирания. „Бяхме няколко приятели от Пловдив, като част от нас живеят в други градове. По време на карантината през март и април обаче всички се прибрахме под тепетата и решихме веднъж седмично да си организираме малки събирания“, твърди нашият източник.

Първите сбирки били с 8-9 души, които се събирали в малко затворено заведение в „Южен“. През май един от купонджиите предложил излет извън града. Поканил групата на вилата си в Гълъбово. Там обаче се събрали 25 души.

След първото парти на вила нещата излизат извън контрол. За броени седмици тайната парти общност вече има над 200 членове, макар и доста от тях да не са активни. В края на пролетния локдаун групата има 270 членове и над 20 организирани партита в Пловдив и околността.

Практиката в групата е няколко дни преди събитието да се анонсира, че има организация и членовете могат да си запазват места. От съображения за сигурност рядко има обявени повече от 20-30 места на партито. Мястото на срещата се обявява в самия ден на купона.

С връщането на редицата ограничения през последния месец тайните партита набират сила. По думите на нашия източник, подобни общности вече съществуват в много градове. Родните купонджии са заимствали идеята от известен инфлуенсър в Инстаграм, който по време на пролетния локдаун редовно пускал публикации за тайни купони в Лондон.

Организаторите са спокойни, защото са проучили наредбите, и твърдят, че не ги грози нищо сериозно освен евентуална глоба, ако проверяващи посетят сбирката по сигнал.